Sokan próbálnak párhuzamot vonni a hölgyek menstruációs ciklusa és a kutyák tüzelése között, de a valóságban nagyon eltérnek egymástól.

A szuka kutyák első tüzelése 6-12 hónapos kor között jelenik meg, fajtától, mérettől függően és onnantól válnak ivaréretté.

Általában évente kétszer fordul elő, tavasszal és ősszel, de egyénenként előfordulhatnak ebben eltérések. Maga a tüzelés egy nagyjából 3 héten át tartó folyamat, ami különböző periódusokra oszlik.

Önmagában csak a vércseppekre hagyatkozni nem lehet, számos más tünet is árulkodik:

  • a nemi szervük felduzzad (sokszor az emlők is)
  • gyakrabban isznak és több vizeletet ürítenek
  • többet nyalogatják magukat
  • a viselkedésük megváltozhat (ebben viszont tényleg hasonlítanak a nőkre: megnövekedett étvágy, vagy étvágycsökkenés, ingerlékenység vagy nagyon bújás, stb.)

Van egy úgynevezett csendes tüzelés is, amikor a tünetek ugyan nem látványosak, de attól még az eb fogamzóképes, szóval mindenképp érdemes távol tartani a kanoktól, ha nem vagyunk kimondott kutyatenyésztők. A nem kívánt szaporulat megállítása a megelőzésnél kezdődik!

Ez az időszak a kankutyák tulajdonosainak sem egyszerű, hiszen az ő kedvencük is megőrül picit. Ilyenkor az amúgy hatékony kerítések is átmászhatóvá, megbonthatóvá, kijátszhatóvá válnak. A nőstények illatát messziről megérzik.

Sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mind a szukák, mind a kanok gazdái részéről, hogy ezen időszakban ne találkozzanak a ‘szerelmesek’, hiszen így is rengeteg gazdátlan kutyus tengődik már a menhelyeken és az utcákon. Az amúgy szabadon is szépen sétáló kutyát is ilyenkor érdemes pórázra kötni! A kutyafuttatókba előre jelezni! A kertben felügyelet nélkül nem magukra hagyni!

Ha sikerül gond nélkül átvészelni ezt a pár hetet, utána minden visszatér a korábbi kerékvágásba.

Viszont, még hatékonyabb megoldás lehet, az ivartalanítás! Akkor nem kell többet aggódni a tiltott románcok miatt! Mert ők egy kicsit másképp állnak a randizáshoz, mint mi emberek…