Ismerjük meg Larry-t!

Mandátumának lejártával a korábbi brit miniszterelnök elhagyta a Downing Street 10. alatti rezidenciáját. A ház macskája, Larry azonban továbbra is megtartotta előkelő tisztségét: ő a miniszterelnökség főegerésze.

A macska a közelmúltban többé-kevésbé maga is hírességgé vált, köszönhetően jónéhány róla szóló, címlapra került hírnek.

Nagy-Britannia kormányának hivatalos weboldala szerint Larry több feladatot lát el, ezek közül is elsősorban a legfontosabb a rágcsálók kordában tartása.

“Larry azzal tölti a napjait, hogy üdvözli a házba érkező vendégeket, ellenőrzi a biztonsági szolgálatot, valamint teszteli az antik bútorok szundikálási minőségét” – áll a honlapon. “Napi feladatai közé tartozik továbbá annak mérlegelése, mi lenne a megoldás, ha a házat egerek szállnák meg. Larry szerint mindez még taktikai tervezési szakaszban van.”

Reuters: Peter Nicholls

Hat további lényeges tudnivaló a fontos szerepet betöltő macskáról:

A miniszterelnök azért választotta Larry-t, mivel a jószág elszánt patkányvadász hírében állt

David Cameron 2011 februárjában egy állatmenhelyről vette magához a macskát, amely akkor épp patkányok okozta fertőzésben szenvedett. A 4 éves cirmos-fehér macsek “jó patkányfogó”-ként volt ismert, és a Downing Street tisztviselői is megerősítették a sajtó munkatársainak, hogy Larry-t heves vadászösztön fűti. Larry később, az első macskaként megkapta a Miniszterelnökség Főegerésze megtisztelő címet.

Larry szakértője a különleges kapcsolatok ápolásának

David Cameron bemutatta Larry-t Barack Obamának, amikor az USA elnöke 2011 júniusában ellátogatott a Downing Streetre. A brit miniszterelnök elmondta, hogy Larry, aki bár híresen barátságtalan a férfiakkal, remekül kijött Obama elnökkel.

Pete Souza
Larry egyszer élő adásban támadott meg egy televíziós riportert

Larry megmutatta a sajtónak, hol a helye, amikor is Lucy Manning televíziós újságíró karját jól megkarmolta. A riporter Larry-vel az ölében próbált meg rögzíteni egy hírszegmenst a Downing Street 10-ből. Egyik sem sikerült neki.

Larry megpróbált beletrollkodni Kevin Spacey sajtófotózásába

Mielőtt David Cameron átadott volna egy díjat Kevin Spacey amerikai színésznek a brit színházi élethez való hozzájárulásáért, a hivatalnokoknak el kellett eltávolítanuk Larry-t, aki a fotósok orra előtt somfordálva épp háttérbe készült szorítani a népszerű színészt.

Larry lustasága miatt a miniszterelnöknek ezüst villával kellett megdobnia egy egeret

David Cameron miniszterelnök ezüst villával dobott meg egy egeret, amelyik egy, a Miniszterelnök és a kormány több tagja közötti megbeszélésre tévedt be. Az eset miatt erős kritikát fogalmaztak meg Larry-vel szemben, hogy még egy rágcsálót sem képes elkapni. A macska, az újságok beszámolója szerint, jobb szeret aludni.

Jeremy Selwyn

Larry összetűzésbe keveredett egy spániellel a Downing Street 10. küszöbén, de nyert

A 2015-ös általános választások előtt nem sokkal történt, hogy Larry egy Bailey nevű kutyával rúgta össze a port. Egy fotósnak épp sikerült elkapnia a pillanatot, amikor Larry, hősiesen védve a bejáratot, megvillantotta tűhegyes fogait a kutyának, mire az jobbnak látta visszakozni. Larry egyébként rendszeresen látható, amint a Downing Street 10. környékén járőrözik.

https://youtu.be/V8tQa5SpnoY