Ijesztő lehet, amikor a kutyák egymásnak esnek, nincs idő habozni.

A kutyák termetétől és vérmérsékletétől függetlenül is belecsöppenhetünk egy csetepatéba, ha a helyzet úgy hozza. Olykor még a legbékésebbnek tűnő állatok is képesek egymásnak esni az élelem, a terület, a falkában elfoglalt hely vagy akár a szerelem okán, így jobb, ha előre felkészülünk egy ilyen szituációra! Kis szerencsével sohasem kell használnunk majd ezt a tudást, de jobb, ha tudjuk, mi ilyenkor a teendő!

A verekedő kutyákat megpróbálni kézzel szétválasztani rendkívül veszélyes vállalkozás! Egy támadó vagy védekező állat már-már önkívületi állapotban van ilyenkor, könnyen sérülés a vége, ha  megpróbálunk odacsapni. Egyes elméletek szerint a farkuknál fogva kell ilyenkor elkezdeni húzni a kutyákat, de ez a megoldás erősen vitatható: az összes kutyához kellene egy-egy ember, akiket nagy valószínűséggel meg is fognak harapni a kutyák! Egy dühös kutya ugyanis ilyenkor még a gazdáját sem feltétlenül veszi emberszámba, hanem egyszerűen szabadulni akar a fájdalmat okozótól a harc hevében. Semmi esetre sem javasoljuk ezeket a megoldásokat! Ha csak a közéjük nyúlás jöhet szóba, azt mindenképpen egy eszközzel, például seprűvel vagy lapáttal tegyük!

Két fegyverünk van a marakodó állatokkal szemben : a víz és/vagy a zaj!

Ha kéznél van egy slag vagy egy vödör víz, akkor rájuk locsolva könnyedén kizökkenthetjük őket a harcias állapotból egy pillanatra, amikor is lehetőségünk lesz megfogni őket. Ugyanez igaz általában  a dudálásra, ordításra, sípolásra vagy bármi olyan hangos zajra, ami a meglepetés erejével eltereli a figyelmüket egy kicsit.

Némi előrelátással azonban sok ilyen kellemetlen helyzet megelőzhető!

Mindig vannak előzményei egy verekedésnek, figyelni kell az apró jelekre is. A kutyák testtartása, morgása, vicsorgása, a hátukon felálló szőr mind jelzik, hogy nem lesz szívélyes a találkozás. Ezeket időben felismerve elejét vehetjük a problémának. Lássunk is, ne csak nézzünk!