Hogy áldás vagy átok, mindenki döntse el maga.

Oscar kóbor kiscica volt, amikor a Providence városában található Steere House idősek otthona dolgozói magukhoz vették. Félénksége általában rejtekhelyekre száműzte, de időnként meglátogatott bizonyos lakókat. Az ágyuk mellé heveredett és mellettük maradt, amíg eltávoztak. Az ott élő több terápiás macska, nyúl, kutya és papagáj közül egyedül ő jelezte a halál közeledtét.

Az ott dolgozók az első pár eset után kezdték nagyon komolyan venni a macska viselkedését: ha meglátják, hogy leheveredik egy lakó mellé, azonnal értesítik az illető rokonait, ismerőseit, hogy legyen idejük és lehetőségük elbúcsúzni.

2007-ben a New England Journal of Medicine nevű tudományos szaklap írt először a macska különös képességéről, azóta több mint 100 esetet jegyeztek fel, amikor asszisztált az utolsó órákhoz.

Egyes elméletek szerint kifinomult szaglásának köszönhetően érzi az elhalt sejtek által kibocsátott kémiai anyagokat, mások szerint spirituális magyarázata van a különös képességnek, a pontos okokat azonban még a kutatók sem tudják.

Dr. David Dosa könyvet is írt a halál szőrös kis angyaláról.

Forrás: Crossroads Hospice