A WWF napokban kiadott jelentése lesújtó eredményeket közöl.

Elképesztő tény, hogy az elmúlt 40 évben 60%-al csökkent a vadon élő állatok száma. Ennek oka a környezetszennyezés, az erdőirtás, a klímaváltozás és a más, ember okozta tényezők. A fajkihalási ráta még sosem ért el ekkora mértéket!

A tengeri madarak 90%-nak gyomrában van műanyag! Viszonyítási pontként ez a szám 1960-ban mindössze 5% volt…

1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút, és naivitás azt gondolni, hogy a következmények nem érintik az egész bolygó élővilágát, beleértve minket is.

A krízis a küszöbön: az élőhelyek pusztulása, a fajok kizsákmányolása, a túlhasználat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, valamint az invazív fajok és betegségek pusztítják a Földünket. Az emberi tevékenység ártalmas hatása megkérdőjelezhetetlen. Ha így folytatódik tovább, nem csak az állatok és növények fognak elpusztulni, hanem mi is.

A jelenlegi természetmegóvási törekvések kevésnek bizonyulnak a romlás mértékéhez képest, ezért a WWF a párizsi klímaegyezményhez hasonló szerződés megkötését javasolja, amelyben az országok ígéretet tennének az ember környezetre gyakorolt hatásainak csökkentésére.

A WWF egyesült királysági szervezetének vezérigazgatója, Tanya Steel, közleményében úgy fogalmazott:

“Mi vagyunk az első generáció, aki tudatában van, hogy pusztítjuk a bolygónkat, és egyben az utolsó is, amely tehet valamit ellene!”

A sorsunk a kezünkben! Mindenki tehet érte és tennünk is kell, hogy a minket követő generáció(k)nak is legyen hol élnie és láthassák az élővilág csodáját!

A képek csak illusztrációk!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?