A legtöbb állatot nehéz egy helyben tartani, ezért megmérni is.

Sokszor fontos a súlyuk, ha szeretnénk tudni a gyarapodásuk vagy épp fogyásuk mértékét, illetve a gyógyszerek adagolásához is lényeges a tömeg ismerete, így az állategészségügyi dolgozóknak olykor meggyűlik a baja a méricskéléssel. Fontos a leleményesség egy ilyen helyzetben, ezzel a megkönnyítve a dolgunkat, és az alanyt sem éri trauma. Most megmutatjuk, hogyan lehet megbirkózni a feladattal.

Mivel kevés jószág áll meg magától a mérlegen, így az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha a kezünkbe fogva őket állunk a mérőeszközre, majd az eredményből kivonjuk a saját súlyunk. Ez persze csak akkor járható, ha nincs szükség grammra pontos eredményre és elbírjuk az állatkát. Macskáknál, kutyáknál, kisebb testű állatoknál beválhat, kölyökkorukba még a nagyobbaknál is, ha elég erős az ember.

Hasonló módon egy doboz vagy vödör segítségével is lehet mérni, ha a segédeszköz súlyát kivonjuk az eredményből. Ez is csak kisebb állatoknál működik.

A kevésbé kézhez szokott állatoknál, mint például a baglyok, a betekerés segíthet, hogy mozdulatlanul maradjanak egy pillanatra. Bájos kis tortilla.

A lógatós mérleg is jó szolgálatot tehet bizonyos súlyhatárig.

Forrás: BoredPanda

 

Vélemény, hozzászólás?