Az elkóborolt erszényes több települést is megjárt, mire sikerült befogni.

Külsővatról szökött el és napokkal később Vönöckön, a játszótéren sikerült megfogni.

Mindazok, akik látták az utakon, köztereken, kertekben szökdécselni, elsőre nem is hittek a szemüknek. Ez nem csoda, hiszen a kenguru nálunk nem őshonos és még csak nem is igazán háziállat, ennek ellenére úgy tűnik, nem csak állatkertben találkozhatunk vele.

Fotó: Facebook/Kati Sárosi

Mivel nincs különösebb előírás Magyarországon a kenguruk tartására vonatkozóan, így egyre többen vállalnak be ilyen egzotikusnak számító állatokat, mondván milyen aranyosak. Nos, nézzük mire van szüksége egy Bennett-kengurunak!

Eredeti élőhelyén sokszor magányosan él, de elegendő élelem, víz vagy menedékhely esetén csapatokba verődik. Ilyenkor kialakítják a maguk hierarchiáját, és a rangsort betartva együttműködnek. Ennek tükrében fogságban minimum két példányt kell tartani és gondoskodni kell számukra saját területről!

Ez két állat esetén minimum 200 négyzetméter, öt állat esetén minimum 300 négyzetméter szabad területet jelent egy 10-15 négyzetméteres kuckóval. A kifutó talaja legyen természetes, és szükséges némi homokos rész is, illetve árnyék, ahová el tudnak húzódni a tűző napsütés elől. A kerítés legyen minimum 170 centiméter magas, de a két méteres biztosabb, amit érdemes drótfonatból elkészíteni. A menedékházukba szalmával almozhatunk, ahol legyen elég hely a fagymentes itatónak és a takarmánynak is.

A kenguruk növényevők, ezért fű, széna és lombok adják a táplálkozásuk alapját úgy, mint a lovaknál, juhoknál, nyulaknál. Szívesen eszik a fűzfa, nyárfa, nyírfa, bambusz, rózsa leveleit, de kis mennyiségben mageleséget is kaphatnak. A csöves kukorica, a sárgarépa és az édesburgonya is a kedvenceik között szerepel, de tényleg csak mértékkel! Már készen is lehet kapni kimondottan kenguruknak készült tápokat. Friss ivóvíz mindig legyen előttük elérhető helyen!

Hangtalan jószágok, de nagyon félősek. Könnyen megijednek és akkor pánikba esve ész nélkül képesek menekülni, vagy esetleg rugdosódni. Bármennyire is cukinak tűnnek, nem éppen a bájos Zsebibabák, akikkel a gyerekek játszhatnak délutánonként, ezért csak megfelelő feltételek biztosítása és kellő hozzáértés mellett ajánljuk!

Forrás: Wallaby