Lótápok, takarmánykiegészítők, vitaminok.

A mai gyakorlatban egyre jobban terjednek a lótápok. Többféle kivitelben készülnek ezek a tápok.

Lehetnek önállóan etethető, illetve etetendő tápok, melyekhez csak kevés széna etetése javasolt. Illetőleg lehetnek olyanok, melyek a szokásos gazdasági abrakok kiegészítői, elsősorban ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok pótlására szolgálnak.

Beltartalmi értékeikben is eltérhetnek, és különböző korú és hasznosítású lovak részére ajánlottak, így vannak csikótápok, szoptatós-, és vemheskanca-tápok, sportló- és versenylótápok.

Ezekben az abrakokban az adott korú, hasznosítású egyed élettani szükségleteinek pontosan megfelelő tápanyagok vannak, ezért etetésük igen jó hatású.

Áruk ugyan borsosnak tűnik a gazdasági abrakokéhoz képest (annak két-háromszorosa egy mázsára vetítve), de beltartalomra számítva már kedvezőbb a kép.
Ezen túl ha figyelembe vesszük, hogy ilyen formán a ló a szükséges kiegészítőkhöz is hozzájut (nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok), etetésük indokolt és akár gazdaságos is lehet.

A tápok mellett kaphatók külön ásványianyag-kiegészítők, illetve vitaminok is, melyeket meghatározott adagban a gazdasági abrakokhoz kell keverni.

A tápetetés előnye még, hogy nem kell nagy befogadó képességű abraktárolót építeni, hanem a kész tápot ütemezve lehet az egész év során megvásárolni, illetve megrendelni. Nagy készletek felhalmozására nincs szükség, de lehetőség sem, mert minőségüket általában két hónapig őrzik meg.

Novotni Péter: Lótartás a családban (Gazda Kiadó)