Ez az év azon szakasza, amikor új élet sarjad az erdőkben.

A kirándulók gyakran találkozhatnak kis rókákkal, őzgidákkal, bagolyfiókákkal.

A legtöbb, amit értük tehetünk, ha nem háborgatjuk őket!!

A magukra hagyott apróságok sokszor lesznek a jó szándékú tudatlanság áldozatai. Az ember arra jár és megsajnálja szegény kis “árvát”, aztán jön a mentőakció. A menhelyek telnek, a szakemberek fogják a fejüket a sok anyjuktól elszakított “megmentett” állat miatt.

Ha egy kölyök vagy fióka magára marad, valószínű az anyukája épp élelembeszerző körúton van  és visszatér hozzá, hogy gondoskodjon róla. Az is előfordulhat, hogy már ott is van a közelben, csak az emberek miatt nem mer odamenni. Nem szabad a kölyköket, gidákat, fiókákat simogatni!! Akkor rákerül az ember illata és tényleg bajban lesz, mert a mamája kitagadja. Onnantól valóban segítségre szorul majd. Viszont fogságban sokkal nehezebb felnevelni.  A édes kis róka megnő, büdös lesz és sosem lesz olyan, mint a Kis Hercegben. A túlélési esélyei nagyon lecsökkennek, ha senki tanítja meg vadászni, ellátni önmagát. Az őzek vagy a baglyok sem lesznek édes kis háziállatok.

Szóval nagyon szépen kérünk mindenkit, aki a természetben szemre egészséges kiskölyköket talál: ne tessék hozzányúlni, elhozni!

Meg lehet őket csodálni, lehet gyönyörködni bennük, csinálni pár fotót és továbbmenni. Ennyi.