Amikor eljön a pillanat, hogy úgy érzed már csak egy kutyus hiányzik az életedből, a választás nem mindig egyszerű.

Ehhez szeretnénk tanácsot adni, hogy mik azok a szempontok, amik alapján kiválaszthatod az ideális kedvencet.

Először is kell egy kis önismeret. Milyen a temperamentumod? Nyugisan szereted otthon tölteni az időd javát vagy a kirándulás az életed? Mennyit tudsz a nevelésükről? Milyen az életviteled?

A “szomszédnak is olyanja van” nem biztos, hogy jó támpont. Sőt!

Azt mondják, jó, ha kölyökkorától velünk van az eb. De tudjuk ezt vállalni? Első kutyának rutin híján lehet, hogy inkább olyan korú kutyát kéne választani, aki túl van már a fogváltásán és esetleg az alap parancsokat is ismeri.

Temperamentum? Egy francia bulldog és egy vizsla között nem kell bemutatni a különbséget, ugye? Olyat válassz, ami illik hozzád! Sok szabadidővel és természetjárással belefér egy hatalmas mozgásigényű kutya, míg több otthonüléssel egy “lustább” kutya lesz ideális.

Fajtiszta vagy keverék? Erről megoszlanak a vélemények. Persze vannak, aki beleszeretnek bizonyos fajtájú kutyákba, de a keverékek sem rosszabbak semmivel. Sőt! Állatorvosi vélemény szerint a keverékek általában sokkal szívósabbak, kevésbé betegesek és sok esetben tanulékonyabbak fajtiszta társaiknál, az egyedi kinézetről nem is beszélve.

Ehhez a kérdéshez kapcsolódik leginkább, hogy tenyésztőtől vagy menhelyről? Fajtiszta kutyusoknál mindenképp a tenyésztő (a papírok nélkül szaporítók nem azok!), vagy vedd fel a kapcsolatot fajtamentő egyesületekkel. Ott is szép számmal akadnak gazdira váró kutyusok.

Viszont nincs kimondottan olyan kutyafajta amihez mindenképp ragaszkodsz, akkor jó, ha teszel egy sétát menhelyeken. Rengeteg kutya vár gazdára és ott kapsz is róluk némi információt a személyiségüket illetően. Lehet ott ül és vár rád az az egy, akibe első pillantásra beleszeretsz.