A hőségben sokan szeretnének segíteni a ház körül megjelenő madaraknak.

A víz minden élőlény létszükséglete, ezért a kánikulában azzal tehetjük a legtöbbet a környezetünkben élő állatokért, ha gondoskodunk friss vízről számukra. A madarak nem tudnak izzadni, csak lihegni, így őket is megviseli a hőség, felüdülést nyújt számukra és roppant hálásak lesznek, ha teszünk ki nekik itatót. Milyen legyen?

Szem előtt kell a tartani a madarak méretét! A kisebb szárnyasok számára veszélyes lehet az 5-10 centiméternél mélyebb víz, ezért ne használjunk mély lavórokat vagy hordókat! Ha mégis csak az állna a rendelkezésünkre mindenképp rakjunk bele faágat, követ vagy cserépedényt, így elkerülhető, hogy az esetleg belepottyanó kismadár megfulladjon! A könnyen beszerezhető pár centi magas virágalátét remek megoldás lehet, amibe nem tudunk túl sok vizet engedni, de épp elég ahhoz, hogy a verebek, rigók, cinkék és társaik, köztük a fiókák is, biztonságosan ihassanak és fürdőzhessenek. Nem utolsó szempont, hogy nekünk is könnyebb tisztán tartani és feltölteni is.

Amire még oda kell figyelni, az a stabilitás! Ha nem a földre tesszük, hogy a kutyáktól, macskáktól megvédjük a madarakat, akkor mindenképp erősen rögzítsük, hogy ne tudják a pancsoló szárnyasok magukra borítani vagy ne eshessen rájuk!