Téli álmot alvó szúrós kis barátaink nemsokára ébredeznek. Ha szeretnénk, hogy a kertünkben maradjanak, biztosítani kell számukra a zavartalan rejtekhelyet.

Kedves és hasznos kis állatok. Legfőképpen kártevőkkel, rovarokkal, lehullott gyümölcsökkel táplálkoznak, ezért jó, ha a kertünkben szeretnének maradni. Ennek kulcsa a háborítatlan, nyugalmat és biztonságot nyújtó kuckó és elegendő élelem. Odúkat már állatkereskedésekben is lehet vásárolni, de magunk is viszonylag könnyedén elkészíthetjük. Itt egy példa a diyforlife jóvoltából:

Szükségünk lesz hozzá:

faanyagra, mérőszalagra, ceruzára, fűrészre, csiszoló papírra, fúrógépre, csavarokra és némi kézügyességre

Forrás: diyforlife.com
Először is a képen szereplő mennyiségű és méretű faanyagot készítsük elő (a számok millimétert jelölnek)! Aztán jön az összeszerelés: (nem árt azonban előtte lecsiszolni az elemeket, mert egyszerűbb ilyenkor, mint a végén amikor már egyben van minden)

  1. összecsavarozzuk a kis folyosós bejáratot (ez védi meg őt mondjuk a macskáktól, kutyáktól)
  2. ehhez csavarozzuk rá a házikó elejét
  3. aztán jön hozzá az egyik oldal
  4. majd a másik oldal
  5. aztán a házikó hátoldala
  6. arra jön a tető egyik fele
  7. majd a másik
  8. és gyönyörködhetünk a művünkben

Ha mégsem csiszoltuk meg az elején, akkor ideje pótolni. Aztán jöhet rá a pác, lakk vagy festék. Nem kötelező, de időtállóbbá teszi a faházikót.

Ez is egy hasonló megoldás:

Fotó:hedgehog-rescue.org.uk

Igazából kedvünkre variálhatjuk a kivitelezést, a lényeg, hogy “előszobája” mindenképp legyen és belül elegendő hely. A kész kuckót kibélelhetjük szalmával, hogy még csábítóbb legyen a süninek.

Adjunk neki kis tálkába tiszta vizet, DE SOHA NE ADJUNK NEKI TEJET!

Ha ezeket a feltételeket megteremtjük számára, bizonyára szívesen fog maradni.