Az idő őket sem kíméli, az öregedés előbb-utóbb szemmel láthatóvá válik.

Számokban nehezen kifejezhető, hogy mikortól is lesz egy kutya idős, hiszen nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem egy folyamat zajlik. Függ az állat testméretétől, az előéletétől, az őt érő hatásoktól és a genetikától, hogy mikor kezd látványosan öregedni, általánosságban azonban elmondható, hogy nagyjából 8 és 12 éves kora között kezd aggastyánná válni.

Ilyenkor megjelennek az ősz szőrszálak, romlani kezd a látás és a hallás, csökken a lendület, esetenként szemölcsök, dudorok jelennek meg a testén, és az idő múlásával elkezdhetnek szaporodni az egészségügyi problémák is. Megritkul a szőr, nagyobb gondot jelent a vizelet és széklet visszatartása, sok ebnél hangulatingadozás és demencia is megfigyelhető. Már nem ugrándozik olyan hévvel, már nem tesz hirtelen mozdulatokat, a mozgása lassabbá válik és a reakcióideje is megnő.

Figyelembe kell venni, ha már nem mennek neki olyan könnyen a dolgok, hogy mi az, amiben támogatni kell. Maradjon az étele és a vize a szokott helyen, ahogyan a fekhelye is. Ne terheljük túl, de ne maradjon el a mozgás! Ha egészséges és vidám is érdemes évente egyszer állatorvossal megvizsgáltatni, hogy idejekorán fény derüljön az esetleges problémákra, amikor még kezelhetőek. És persze használjunk ki a közösen együtt töltött időt.

Ahogy szerettük fiatalon, úgy kell szeretni idősen is!