Különleges bunda.

Az orosz kék egy régi macskafajta, amely már a cári udvarban kedvelt volt, és a királyi házak között ajándékozásra került.

Orosz gyökerek

A 17. századtól állítólag a Fehér-tenger partján volt őshonos, Arhangelszk közelében. Hosszú ideig más néven volt ismert, noha eredetileg Oroszországból származott. Volt idő, amikor a tenyésztők ’kék arkangyal’-nak vagy ’orosz rövidszőrű’-nek, netán ’kék külföldi’-nek nevezték. Csak a 20. század elején állapodtak meg az egységes „orosz kék” elnevezésben.

A II. világháborút követően kevés fajtasajátos egyed maradt, ezért sziámikkal kezdték keresztezni őket. A sziámi segített kiszélesíteni a génállományt, de az eredeti megjelenés elveszett. Ma 3 vonal ismert: az erőteljes angol, a félénk szibériai és a barátságos amerikai típus. Európában mind a 3 variáció és a keverékeik is megtalálhatóak.

Távolságtartó az idegenekkel

Az orosz kék macska lenyűgöző, sokoldalú természetével hódít. Egyfelől nyugodt, másfelől vad, lelkes is tud lenni. Általánosságban elmondható, hogy kiegyensúlyozott cica, amely erős kötést tud az emberekkel (a gazdájával) kialakítani.

Legszívesebben a gazdija közelében alszik, vagy akár annak ágyában, de sosem tolakodó. Az idegenekkel szemben azonban fenntartásai vannak, nem túl barátkozó és a zajt, lármát is nehezen tűri. Az érzékeny macska akkor érzi jól magát, ha rendszeres napi rutinja van, és szeret a gazdija társaságában lenni.

Az intelligens macska kíváncsi és játékos, gyorsan tanul új dolgokat, készségeket. A jól ugró négylábúak képesek kinyitni az ajtót és a magas szekrényekre is fel tudnak mászni. Óvatos és figyelmes, ezért ügyel arra, hogy semmi se törjön össze. Az orosz kék macska ideális nyugodt párok, vagy egyedülállók számára.

Különlegesen puha bunda

Az orosz kék elegáns megjelenésű, rövidszőrű macska, hosszú lábakkal és karcsú testalkattal. Különlegessége az ún. duplaszőrzet, a fedőszőrök ugyanis ugyanolyan hosszúak, mint az aljszőrök. Ezért különösen finom, puha a bundája.

Ahogyan a neve is mutatja, a bunda színe kék vagy szürkéskék. Semmilyen árnyalat, fehér folt vagy rajzolat nem megengedett. Fiatal korban még cirmosak lehetnek. A színtelen szőrcsúcsoknak köszönhetően a kék bunda fényben ezüstösnek tűnik. Kecses tartással, szögletes fejjel és „mosolygós” szájjal elegáns megjelenésű. Nagy, mandula alakú szemei a felnőtt macskáknál smaragdzöldek.

Jól érzi magát benn is

Az orosz kék akkor is elégedett, ha lakásban tartjuk. A váratlan szabadtéri helyzetek, az idegenek megijesztik az érzékeny macskát. Jó, ha tudunk neki egy elkülönített kertrészt vagy erkélyt biztosítani.

Egyike azoknak a macskafajtáknak, akik a megfelelő tanítás és hozzáállás mellett pórázon is sétáltathatók. Még az elfoglalt, sokat dolgozó emberek is tarthatják, ha elegendő kaparászási-mászási lehetőséget biztosítanak neki. Nagyon örül egy fajtatársnak, akivel játszhat – így még kijárási lehetőséget sem igényel, jól elfoglalja magát.

Csendes, nyugodt természete mellett is lapul benne egy kis vadság, ezért mindenképpen igényel némi foglalkozást. A legtöbb intelligenciát fejlesztő játékot gyorsabban átlátja, mint a többi macskafajta egyedei. Ezért érdemes különböző játékokat és eszközöket váltogatni, hogy ne unjon rájuk. Az atletikus macska a rendszeres mozgást, sportolást is igényli. Nem szabad elhagyni a napi dögönyözéseket a gazdival. Az orosz kék szeret a magasból nézelődni, nyugodtan pihenve figyelni.

Allergiásoknak is ajánlható

Ezen macskák gondozása nem túl költséges. A rövid szőrt elegendő hetente egyszer átkefélni, hogy a lehullott szőrzetet eltávolítsuk. Az etetése sem bonyolult, fehérjedús, cukor és tartósítószermentes ételeket biztosítsunk számára.

Az orosz kéket gyakran összetévesztik a karthauzi macskával, de az erősebb felépítésű, és narancssárga szemei vannak. Különösen ajánlható allergiások számára, mert a szőrét alig hullajtja.

Az 1980-as években az amerikaiak egy félhosszú szőrű orosz kéket tenyésztettek, amit ma már külön fajtaként ismernek el, Nebelung macska néven. Az orosz kék macska egy természetes fajta, azaz nem túltenyésztett. A fajta első híres képviselője Vaska volt, I. Péter cár kedvence.