Az egész országot lázban tartja a találgatás, hogy fekete párduc vagy egy nagyra nőtt házi macska kóborol-e szabadon.

Ennyire intenzív lenne a klímaváltozás, hogy a magyarországi mérsékelt kontinentális éghajlatról hirtelen mediterránra váltunk és betelepednek a nem őshonos fajok? Vagy pusztán csak emberi felelőtlenség, hogy egzotikus állatok futkároznak az utakon?

Valószínűleg az utóbbi esélyesebb, legalábbis mindenképp hamarabb következik be. Ahogy megnőtt a különleges állatok tartása iránti igény, egyre több esetről hallunk, amikor nagymacskákat, kengurukat, struccokat, emukat látnak útközben az emberek. Eddig csak állatkerti vagy cirkuszos bakiknál fordult elő ilyesmi, de olybá tűnik, már a civil lakosság körében is egyre gyakoribb.

Mivel közepesen veszélyes, illetve elővigyázatosságot igénylő állatokat is lehet tartani a megfelelő körülmények között a szükséges engedélyek beszerzésével, így elég sok teve, strucc, kenguru és más hasonló állat jelenik meg, főleg a tehetősebb réteg birtokain. A szigorú szabályozást és a kellő hozzáértést azonban a jelek szerint nem mindig tartják be, de még megfelelő körültekintés mellett is előfordulhatnak véletlenek, amikor az érző, gondolkodó, sok esetben gyors állatok megszöknek. A leggondosabb gazdának is lehet rossz napja, vagy meghibásodhat a karám kapuja, ami aztán felborzolja a hétköznapokat.

A nagymacskák és más nagyragadozók, főemlősök, elefántok, hiénák és más különösen veszélyes kategóriába sorolt állatokat viszont csak állatkertek és cirkuszok tarthatják! Ők is csak a megfelelő körülmények biztosításával és engedélyezésével. Egy otthon, illegálisan nevelgetett mondjuk fekete párduc tartása roppant veszélyes, megszökése (vagy szabadon eresztése) beláthatatlan következményekkel járhat! A ragadozók kölyökként irtó aranyosak, de ivaréretten már könnyen válnak agresszívvé, ezért senkinek nem javasoljuk a velük való hazardírozást!