A tudósok egy kérdőív segítségével erre meg tudják adni a választ.

A Journal of Research in Personality publikálta azt a kutatást, amit több mint kétezer macskatulajdonos segítségével készítettek el. A teszt lényegében eredetileg az emberi pszichopátia felmérésére szolgált, amit a macskákra szabtak át, hogy jobban megismerjék a viselkedésüket.

Az emberek között sem feltétlenül könnyű felismerni a pszichopatákat, ugyanis ez nincs a homlokukra írva. Általában ápolt, modoros emberek, akik látszólag teljesen átlagosak vagy átlag felett megnyerőek. A baj ott kezdődik, amikor esetleg lehull a lepel, és kiderül, hogy a kedvesség csak álca, nincsenek mögötte valódi érzelmek. A “nem szeret, nem szorong, nem tanul” negatív triászával szokták legrövidebben összefoglalni a szakemberek a kórképet, ami leginkább az empátia és a bűntudat hiányában, gátlástalanságban, hazudozásban, vakmerőségben jelenik meg többek között.

Hogyan lehet egy macska pszichopata?

A merészség, aljasság és gátlástalanság szintjét mérik náluk a pszichopata hajlamok kiderítéséhez.

Ha a cicus csak akkor jön oda hozzánk, amikor kedve van, viszont olyankor soha, amikor hívjuk, újra és újra csillapíthatatlan késztetést érez a vakmerő kalandokra, akár olyanra is, amiben korábban már megsérült és pórul járt, akkor gyanakodhatunk, hogy az.

Az angolul értők az eredeti teszt 46 kérdésére válaszolva pontosabb képet kaphatnak a kedvencük személyiségéről, de anélkül is sejthetjük, hogy milyen szőrmókkal élünk együtt. Persze nem kell aggódnunk amiatt, hogy baltával fog nekünk esni a kisállat az éj leple alatt, akkor se, ha pszichopata, de talán könnyebb lesz az együttélés, ha tudjuk, mennyire számíthatunk rá.

Forrás: ScienceAlert