És ő élt vele.

Szerencséje volt a kis szarkának, amikor egy viharkár következtében a helyszínre érkező tűzoltó őrmester, Bódi Attila a szárnyai alá vette. A fiókának gyakorlatilag esélye sem volt a túlélésre, azonban az eredetileg biológia-környezetvédelem szakon diplomázott, majd később zoopedagógusként dolgozó Attila kitartásának és szakértelmének hála, mostanra szépen fejlődik.

A szarka (Pica pica) a varjúfélék családjába tartozik. Közepes méretű madár, általában hosszú farkú, tollazata fekete, fehér és szürke színű. Különleges jellemzője a fekete tollak mellett az élénk fehér tollak jelenléte a szárnyain és a farkának végén. Ezek a fehér foltok jól láthatóak repülés közben.

Széles körben elterjedt, megtalálható Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Őshonosak Észak-Amerikában is, ahol az amerikai szarka (Pica hudsonia) néven ismert.

Rendkívül intelligens és társaságkedvelő madarak. Általában nagy csoportokban élnek, különösen az ember lakta települések környékén. Jól alkalmazkodtak az emberi jelenlétéhez, gyakran találkozhatunk velük városi környezetben is.

A szarkák omnivórok, azaz mindenevők, étrendjük sokféle. Főként rovarokkal, bogarakkal, gyümölcsökkel, magokkal, tojással és az elhullott állatok tetemeivel táplálkoznak. Ugyanakkor képesek ellopni ételt más állatoktól vagy akár a szemétből is falatozni.

Fészeképítő madarak, és általában a fák lombjai között vagy bokrokban alakítják ki fészkeiket. A tojástartás általában áprilistól júniusig tart, és általában 4-7 tojást raknak le.

A szarkák rendkívül hangosak és sokféle hangot használnak kommunikációra. A különböző kiáltásaik lehetővé teszik számukra az információk közvetítését és a csoporttagok közötti kapcsolattartást.

Számos kultúrában megjelennek a mítoszokban, mesékben és hiedelmekben. Néhány néphagyomány szerint az okosság és a ravaszság jelképeként is szolgálnak.

A szarkák számos természetes és emberi tényezőnek vannak kitéve, amelyek veszélyeztetik állományaikat. Az élőhelyek elvesztése, mérgezés, illegális vadászat, valamint az autók és épületek üvegfelületei miatt bekövetkező ütközések jelentik a fő fenyegetéseket.

Bár Magyarországon nem tartoznak a védett madarak körébe, a szarkák védelme és megőrzése is kiemelt jelentőségű a természeti sokféleség megőrzése érdekében.

A kiemelt kép illusztráció.