Május-június az az időszak, amikor számíthatunk a tömeges megjelenésükre.

Ijesztő óriások ők, de nem kell tartanunk tőlük. Nem agresszívak, nem foglalkoznak velünk alapvetően, bár van fullánkjuk, azzal csak akkor böknek meg, ha mondjuk rájuk ülünk, de akkor sem kell allergiás rohamtól tartanunk. Fájni persze fáj a csípés, de szerencsére nem sokáig.

Védettek, 50 ezer forintot ér egy-egy példány, de nem csak emiatt nem szabad bántani őket. A kertekben jó szolgálatot tesznek, ugyanis a cserebogarak rémei.

Amíg az emberek számára ártalmatlanok, az orrszarvúbogárral, szarvasbogárral és bizonyos cserebogárfajokkal roppant kegyetlenek. A párzást követően a hímek elpusztulnak, a nőstények viszont a komposztban és a talajban rothadó növényi részekkel táplálkozó bogárlárvákba szúrják a petéiket. A kikelt utódok tulajdonképpen elevenen falják fel a gazdatestet, aminek pusztulása után fészket készítenek maguknak a tetemből, így telelnek át, majd következő tavasszal kifejlett darázsként lépnek a felnőttek nyomdokaiba. Sok cserebogarat fogyasztanak el, ezért igen hasznos rovarnak számítanak.

Így néznek ki:

Viszonylag könnyű őket megkülönböztetni a többi darázstól, ugyanis a nőstények feje vörös, a hímeké fekete, a fekete potrohukon sárga foltok vannak, nem pedig csíkok, amiken vöröses-barna szőrfoltokat is láthatunk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?