Sokszor olyan, mintha belelátnának a lelkünkbe.

Elég csak gondolnunk bizonyos dolgokra, és a kutyánk már tudja mi következik. Ez nem csak akkor érhető tetten, ha mondjuk a pórázért nyúlunk és tudja, hogy a sétálás jön, hanem már akkor is készül a mókára, ha eszünkbe jutott, jó volna elmenni vele valahova. Ez nem az egyetlen példa, a következőket is megérzik:

Ha állatorvoshoz megyünk

Függetlenül attól, hogy milyen közlekedési eszközzel megyünk, mégis másképp viselkedik, ha orvoshoz indulunk, akkor is, ha egészséges és csak a vakcinázás a cél.

A terhességet

Az egész picike magzat megjelenésével sokkal bújósabbakká és védelmezőbbé válnak a kismamákkal. Találkoztunk már olyannak, aki a kutyája megváltozott viselkedése miatt csinált terhességi tesztet, miközben nem is sejtette, hogy várandós.

A jóságot

Egy ismeretlen ember elsőre szimpatikus lehet számukra, mintha régóta ismernék, ami annak köszönhető feltehetően, hogy érzik, milyen jó szándékú és melegszívű az illető.

A gyászt

Osztozik a szomorúságunkban, ha elvesztettünk valakit. Vannak kutyák, akik velünk éreznek a  fájdalmunkban, akár testi tünetekkel, míg mások próbálnak kizökkenteni a mélabús állapotból a viselkedésükkel, de a közös bennük, hogy megváltoznak ilyenkor.

A gyűlöletet

A feléjük vagy a gazdájuk felé irányuló utálatot is megérzik, ami óvatosabbá vagy agresszívebbé teheti őket.

Persze a megérzések mögött nem feltétlen spiritiszta jóstehetség húzódik, inkább a kifinomult szaglásuknak köszönhetően észreveszik a bennünk végbemenő folyamatokat, legyen az fizikai vagy érzelmi változás. Mindenesetre jó tudni, hogy számíthatunk rájuk!