A változékony, borongós, hűvös, esős időjárás bajba sodorta a fecskéinket.

Az utolsó költésekből származó fecskegeneráció nem tudott elvonulni szüleivel a melegebb éghajlatra, őket itt érte a rossz idő. A sok esetben repülni még nem tudó kicsik, vagy vonulni nem tudó nagyobb társaik lettek a beköszönő ősz foglyai. Éhesen, fázva és sokszor fáradtan próbálnak túlélni és ebben nagy szükségük van a segítségünkre!

https://www.instagram.com/p/BIASe8WD516/

Sokan legyintenek, hogy ez a természet rendje, de nem így van! Korábban már írtunk arról, hogy védd a fecskéket, mert számuk fogyatkozik hazánkban (leginkább az emberek miatt) és mennyire szükségünk lenne rájuk, mert hasznosak és most szükségük van a támogatásunkra!

Egyre többen és egyre több helyen találkozhatnak csapatokban, “fürtökben” házfalon csimpaszkodó, eresz alatt bujkáló, esetleg földön heverő kismadarakkal. Nekik lehet segíteni és KELL IS!

Hogyan?

Első sorban az élelemhiánytól kezdenek elgyengülni. Ezt nagyon fontos pótolni számukra, lehetőleg lisztkukac formájában, amit állatkereskedésekben lehet kapni (nem azonos a csontkukaccal, azt nem szabad etetni velük!!!). Gyorsan tanulnak és nagyon hálásak. A párkányokra, erkélyekre, kertekbe kihelyezett virágalátétben, vagy bármilyen kis tálban kirakott élelem életmentő lehet számukra.

A lepotyogott kis szárnyasokat mindenképp össze kell szedni. Ha éjjelre a járdán, a földön marad, reggelre meghal! Egy kesztyűvel fel lehet venni az elgyengült kis állatot és berakni egy kartondobozba, amit újságpapírral vagy papírtörlőkendővel bélelünk ki ( ne ronggyal, mert abba beleakadhat a karma!!). A doboz oldalára kellenek lyukak a levegő és a fény miatt. Több kisfecske elfér egy kartonban, szívesen bújnak össze, melegítik egymást. Ott kaphatnak enni, inni, megszáradnak és új erőre kapnak.

https://www.instagram.com/p/BXsB8g3jv7E/

Ha valaki túl nagy feladatnak érzi a szárnyasok gondozását, szóljon a legközelebbi madármentő szervezetnek (Fióka és Madármentés, Hortobágyi Madárkórház, Mályi Madármentők, Sukorói Madárkórház, Állatkertek, MME)!

Segíts Te is, hogy jövőre is legyen fecskénk!