in

Spanyolországban érző lényeknek nyilvánították a kutyákat

A továbbiakban már családtagnak számítanak a törvénykezés szemében, nem pedig tárgynak, tulajdonnak.
Január 5-én lépett érvénybe a rendelkezés, miszerint érző, gondolkodó lényként kezelik a kutyákat.

Ez azt is jelenti, ha mondjuk válásra kerül a sor, akkor nem csak a gyermek(ek) elhelyezését tárgyalja a bíróság, hanem a házi kedvenccel kapcsolatban is hasonlóan jár el, szem előtt tartva az állat jogait és érdekeit. Európán belül Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Portugáliában már jó ideje így tekintenek rájuk, hozzájuk most Spanyolország is csatlakozott.

Tulajdonképpen mindenhol így kéne lennie, hiszen az állatok valóban érző lények, ha rendeletbe foglaljuk, ha nem.

Képesek többek közt örömet, bánatot, félelmet, fájdalmat és más érzéseket is átélni, függetlenül attól, hogy mi emberek, hogyan törvénykezünk. Persze üdvös, hogy a spanyol képviselők is napirendre tűzték a témát, sajnos mégsem jelent garanciát arra, hogy ez teljesen megszüntetné mondjuk az állatkínzást.

Alapjaiban kellene megváltoztatni a hozzáállást, főként a gyermekek és a felnőttek oktatásával. Nem csak az élőlények anatómiai és életmódbeli sajátosságait kéne tanítani, hanem az állatok tiszteletét is. Azoknak, akik szeretik őket, nem jelent ez újdonságot, de akik nem szeretik, bánhatnak velük jól vagy békésen elkerülhetik őket.

Forrás: PETA

 

Lakásban tartott strucc miatt szabtak ki bírságot

A hatalmas plüsscicát többen kutyának gondolják