A sünfélék családjába ma 23 élő faj tartozik, nálunk a keleti sün az, ami a természetben, kertekben előfordulhat.

Erdőkben, cserjésekben, parkokban, kertekben éldegél. Téli álmot alszik, ehhez keres magának búvóhelyet komposztkupac környékén, gallyak alatt, vagy bárhol, amit ő biztonságosnak és védettnek talál. Elvileg csak tavasszal kéne felébrednie, de mivel 15 fok környékén teste már azt hiszi tavasz van, enyhébb teleknél előfordulhat, hogy korábban is magához tér. Ezért, ha télen találkozunk sünivel, lehet, hogy segítségre szorul. Leginkább rovarevő, bogarat, gilisztát, csigákat adhatunk neki enni, esetleg kutya-,vagy macskaeledelt, lehetőleg a puha, aszpikos fajtát. Néha szerepel az étrendjében lepottyant gyümölcs vagy tojás is, de ez nem annyira jellemző.

SOHA NE ADJUNK NEKI TEJET!!

Alapvetően éjjeli állat, ezért az év többi részében, a napközben csatangoló süni is lehet, hogy segítségre szorul  mert beteg, vagy sérült, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megijesztette egy kutya vagy bármilyen hangos zaj és az elől menekül. Az adott helyzet függvényében döntsünk arról, hogy közbeavatkozzunk e vagy sem.

Sün, mint háziállat

Viszonylag frissnek számít, nem túl nagy múltra tekint vissza, az otthon tartható sünök tenyésztése. Háziasított sünnek számít például, az afrikai fehér hasú törpesün.

Bármennyire is cukinak tűnnek, viselkedésük nem tér el kontrasztosan vad társaikétól. Bármennyit is törődünk vele, számolnunk kell azzal, hogy éjjeli állat és a nappali macerálástól harapással próbál szabadulni. Továbbá érzékeny a szagokra, ugyanezt a reakciót válthatja ki egy számára ellenséges illat. Szüksége lesz élő eleségre is, tücsök vagy gyászbogár lárva. Halat is adhatunk neki alkalmanként. És persze friss víz mindig kell neki. (semmiképpen sem tej!)

Ha tisztában vagyunk az állat életvitelével és szokásaival, türelemmel, szeretettel és hozzáértéssel, igazán aranyos kedvencünk lehet szúrós kis barátunk.

Forrás: Wikipédia