A rutinos macskatartóknak lehet, hogy nem sok újat mond, de a kezdő gazdiknak nagyon is hasznos lehet megismerni a macskák pózait.

A jó együttműködés alapja, hogy megértsük egymást, ebben segít, ha nem csak a nyávogásból értünk. A macskák ránézésre is sokat elárulnak magukról a testtartásukkal: az aktuális hangulatukat, egészségi állapotukat is könnyebben feltérképezhetjük vele, ha kellően figyelünk.

A békés, nyugodt cica

Kényelmesen elfekszik, nyújtózik, vagy kis gombócba gömbölyödve pihen. A fülei előre állnak, a szemei félig csukva, lassan pislog. A farka nyugalomban. Ha nagyon biztonságban érzi magát, a pocakját is szívesen mutogatja.

A szorongó macska

Próbál összezsugorodni, fejét lehúzza, ha erősödik a félelme, elkezdi felpúpozni a hátát menekülésre készen, sokszor a farkát is felborzolja. Füleivel más-más irányba hallgatózik, szemeit nagyra nyitja, a pupillái kitágulnak és szinte nem is pislog.

Ha már nagyon fél

A teste megfeszül, a füleit hátracsapja, a farkát maga alá húzza és esetenként morogni is kezd.

A hisztis cica

Igazán morcos tud lenni, ha nem kapja meg, amit akar. Ilyenkor nyávogva fel-alá járkál, mintegy követelőzve. Legyen szó játékról vagy ennivalóról, addig fog nyüzsögni, amíg nem teljesítjük az akaratát. Az igazán makrancos jószágok ilyenkor meg is próbálhatják elragadni a kiszemelt dolgot, ha nem reagálunk a kívánságukra.

A mérges macska

Nagyjából a félő és a szorongó cicus keveréke megfűszerezve azzal, hogy gyakran nekiáll fújni és/vagy köpködni is. Testét felfújja, szőrét felborzolja, próbál nagyobbnak tűnni. Szemeivel egyenesen a célpontra mered. Ezután könnyen pofozkodni is kezd.

A következő videó segít még részletesebben megismerni őket: