Biztos orr.

A patkányok még mindig rendkívül népszerűtlen állatok, senki sem örül neki, ha befészkelik magukat egy lakóépület közelébe.

Azonban Kenyában és Tanzániában fontos szerepet töltenek be, ott inkább a betegségek gyógyítójaként, mintsem okozójaként tekintenek rájuk. A számkivetés helyett megbecsült tagjai a társadalomnak.

Az APOPO projekt során már sikerült patkányokat arra kiképezni, hogy kiszagolják a taposóaknákat, amik elképesztő pusztítást okoznak sok évvel a háborúskodás után is. Most a kutatók arra igyekeznek a patkányokat betanítani, hogy a tuberkulózist szagolják ki és ezek az állatok sokkal érzékenyebbnek bizonyulnak, mint a mikroszkópos tesztek.

Az afrikai óriási tasakospatkány, amit gambiai óriáspatkánynak is neveznek, képes volt felismerni a tuberkulózist a személy HIV fertőzöttségétől függetlenül, ez a fertőzés gyakran akadályozza a jelenleg ismert tuberkulózis teszteket. A HIV fertőzöttek diagnosztizálása nagy nehézséget okoz, pedig a tuberkulózis még mindig világszerte millió emberéletet követel. A tanzániai fővárosban, Dar es Salaamban az APOPO patkányok már 21 egészségügyi klinikán helyettesítik a korábbi teszteket.

Egy patkány 50 tesztet tud elvégezni 2 óra alatt, ami ideális az olyan vidéki és kietlen területeken, mint Mozambik, ahol nem áll rendelkezésre komoly felszerelés másfajta tesztek, vizsgálatok elvégzésére. A hagyományos laboratóriumi technikákat igénylő tesztek eredményére 2 órát vagy akár 14 napot is várni kell a használt módszertől függően.

A TB project nagyobb sikerrel fut, mint a taposóaknák keresése. Ha egy terület mentes a növényzettől, és a gondozók biztonságos ösvényeken tudnak haladni, akkor is kb. 400 m²-es területet tud egy patkány átfésülni naponta egy csapat részeként. Figyelmen hagyják a pénzérméket, szögeket, csavarokat, amik megnehezítik a hagyományos fémdetektoros keresést, de a kiképzésük egyáltalán nem olcsó.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org