A HeroRAT, azaz a Hős Patkányok az emberek szolgálatában.

Az Apopo nevű cég gambiai óriáspatkányok (más néven nagy erszényespatkányok) kiképzésével foglalkozik, akik a kifinomult szaglásuknak köszönhetően képesek felderíteni a taposóaknákat.

A robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik. Ezt a többi fémhulladék közül is könnyedén kiszúrják, így nagyjából fél óra alatt képesek átvizsgálni egy teniszpálya méretű területet. Elég könnyűek, hogy ne aktiválják a detonátort, de elég okosak ahhoz, hogy jelezzenek az embereknek, hol találhatóak. Napi fél óra munkával rengeteg életet mentenek meg az afrikai aknamezőknél. Eddig egyetlen alkalommal sem hibáztak a felderítést illetően.

 

A másik fő feladatuk a tuberkulózis kimutatása.

A már ártalmatlanná tett köpeteket szagoltatják meg patkányokkal, akik másodpercek alatt képesek jelezni a TBC jelenlétét. Sokkal gyorsabban és megbízhatóbban szűrik ki a betegséget, mint a laboros vizsgálatok. Közel fél óra kell számukra 100 minta megvizsgáláshoz. Ekkora mennyiség labortechnikusoknak átlagosan 4 napjába kerülne.

Mivel ezekben a feladatokban remekül teljesítenek, tervezik a narkotikumok és katasztrófák túlélőinek keresését is megtanítani számukra. Gyorsak, precízek, intelligensek, és a nem túl költséges fenntartásukért cserébe rettentőn hálásak. Az együttműködés az emberek és patkányok számára is hasznos, nem mellesleg szolgálatuk talán segít javítani a megítélésükön is. A program keretében civilek is fogadhatnak örökbe ilyen rágcsálókat névleg, hogy ezzel is segítsék a munkájukat.

Forrás: Apopo