Gyerekkorunktól kezdve azt tanuljuk, hogy óvatosan nyújtsuk a kutya orra elé kezünket, hogy megszagolhassa, mielőtt hozzányúlnánk.

Ettől a mozdulattól a hiedelem szerint már egyből barátok is leszünk a kutyussal, azonban ez nem minden esetben igaz.

Az, hogy egy gyermeket erre az óvatosságra intünk, teljesen rendben van, ugyanis ez sokkal jobb, mintha örömében egyből az eb nyakába ugrana vagy ellenkezőleg, sikítva menekülne előle. Sok kutyát megrémíthet az apró emberek önfeledt közvetlensége, így tényleg szükséges, hogy visszafogott, nyugodt mozdulatokra bírjuk a gyermeket. Azonban még a kéz megmutatása sem garantálja, hogy az eb el is fogadja az efféle közeledést. Persze vannak köztük, akiknek ez is elég és örömmel fogadják, ha a megmutatott emberi kéz utána végtelen simogatásba is kezd, de nem mindegyikőjük.

Maga a kéz megszagoltatása olyan szempontból teljesen felesleges, hogy akkor találkozzon először az illatunkkal. Már mielőtt közvetlenül mellé érnénk is érzi a kifinomult szaglásának köszönhetően, hogy milyen öblítőt használunk, milyen állatokkal találkoztunk előtte, mit fogtunk a kezünkben vagy épp mennyire félünk. Szóval a gesztus maga inkább a vele való közvetlen kontaktust célozza, amit nem minden állat vesz jó néven.

Többek közt Tamar Geller, a Kutyaszeretet című könyv szerzője, aki elismert kutyanevelési- és viselkedési szakember is, állítja, hogy ez tolakodó lehet a kutya számára, aki félelemmel vagy agresszióval is reagálhat az orra elé tolt kézre.

Mit tegyünk?

Az első lépés mindig, hogy engedélyt kérünk a gazdájától a kutya megközelítésére! Ő ismeri, ő él vele, az ő felelőssége is az ismerkedés végkimenetele. Ha nemet mond, vegyünk tudomásul! Nyilván jó oka van rá, ha nem akarja, hogy a kedvencéhez nyúljunk!

Ha áldását adja rá, akkor akkor sem kell az ebre vetnünk magunkat! Egy kicsit közelebb lépve hozzá, de még nem beletolakodva a személyes terébe hagyjuk, hogy ő maga kezdje az ismerkedést. Ha kíváncsi és barátkozni szeretne úgyis közelebb fog jönni, hogy megszimatoljon, utána a testbeszéde elárulja, hogy szeretne egy kis simogatást is. Ha látszólag nem rémül meg, nincs megfeszülve minden porcikája ugrásra készen, hanem lazán, csóválva keresi az érintkezést, akkor jó eséllyel a bizalmába fogadott.

Forrás: People