in ,

Tényleg mérgező a mikulásvirág? Féltsük tőle a kutyát, macskát?

Felelős állattartóként felmerül a kérdés: mérgező-e mikulásvirág?
Ha igen, pontosan melyik része mérgező? Itt az ideje, hogy különbséget tegyünk tények és fikció között, és végre tisztán lássunk ezzel a népszerű karácsonyi szobanövénnyel kapcsolatban.

A mikulásvirág mérgező mivoltáról

Íme a tagadhatatlan igazság a mikulásvirág mérgező mivoltát illetően: megnyugodhatunk és felesleges idegeskedés nélkül gyönyörködhetünk az ünnepi otthonunkat díszítő pompás növényben, még akkor is, ha kisgyerekek vagy házi kedvencek szaladgálnak körülötte. Bár a növény nem ehető, és elfogyasztva felkavarodhat tőle a gyomor, azaz gyomorfájást, hányingert okozhat, a vizsgálatok számos esetben azt igazolták, hogy ennek ellenére toxikus tulajdonságokkal nem rendelkezik.

Egyetemi kutatók (University of Illinois Extension) arra az eredményre jutottak, hogy a mikulásvirág mérgező mivoltáról szóló első mendemondák már több mint 80 évvel ezelőtt felütötték a fejüket, azaz jóval korábbra tehetők, mint az internet szárnyán terjedő híresztelések. A kutatást végző egyetem honlapja számos megbízható forrást felsorol ezzel kapcsolatban.

A kutatási eredményeket illetően leszögezhetjük, hogy patkányokon végzett vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen káros hatást – sem egészségkárosító tüneteket, sem viselkedésbeli változásokat nem észleltek a kísérleti állatokon, még akkor sem, amikor a növény különböző részeit nagy mennyiségben etették velük.

Az USA fogyasztóvédelmi központja egyetért az egyetem megállapításával, és ha még ez sem lenne eléggé megnyugtató, íme egy újabb adat: az egyik amerikai orvosi folyóirat (The American Journal of Emergency Medicine) cikke szerint több mint 22 ezer esetben jegyeztek fel véletlen mikulásvirág-fogyasztást, de ezek közül egy sem volt végzetes kimenetelű. A dokumentált esetek döntő többségében kisgyerekek szervezetébe jutott a mikulásvirágból. Hasonlóképpen, a Web MD is arról számol be, hogy a mikulásvirág leveleinek elfogyasztása miatt még soha nem történt ismert haláleset.

Nem mérgező, de…

Remélhetően sikerült eloszlatnunk a mikulásvirág toxicitásával kapcsolatos tévhiteket és tiszta vizet öntenünk a pohárba; néhány fontos dolgot azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk.

Bár a növény nem tekinthető kifejezetten mérgezőnek, ettől még nem szabad kóstolgatnunk; nagy mennyiségben elfogyasztva kutyáknál és macskáknál gyomorbántalmakat okozhat. Ezt az álláspontot osztja a Pet Poison Helpline is. Továbbá, a vastag, rostos levelek fulladási veszélyt jelenthetnek kisgyermekek és házi kedvencek esetén.

Végezetül nem árt tudnunk, hogy a növény olyan fehér, tejszerű nedvet termel, amely egyes esetekben bőrpírt, duzzanatot vagy viszketést okozhat.

Bizonyára ők a Mikulás kedvencei, jól áll nekik a mikulássapka!

A mókusok télen sem unalmasak