Jogi útvesztő.

Felszisszentek a tacsirajongók: egy új törvénytervezet komolyan sújtaná a kolbászkatestű kutyusok tartását. Többek szerint akár betilthatják a tacskók tenyésztését Németországban, miután egy új törvénytervezet szigorítaná a bevonható fajták körét.

Az előkészítés alatt álló jogszabály elsősorban a kínzással járó tenyésztést kívánná megszüntetni, amikor az állatok fájdalmat szenvedést vagy károsodást élnek át a szaporítás során.

A tervezet részeként olyan tüneteket sorolnak fel (az ezeket hordozó kutyákat nem lehetne szaporítani), mint például a szőrtelenség, a rövidebb élettartam, vázrendszeri abnormálisok és fogászati fejlődési rendellenességek.

A német kennelklub arra figyelmeztetett, hogy mindez érintheti a tacskót és más kutyafajtákat, hiszen előbbi rövid lábait akár rendellenesnek is minősíthetik. Ezért petíciót indítottak a helytelen vagy túlzó értelmezésre a tacskók védelmében, véleményük szerint a javasolt törvény értelmezési zűrzavart okozhat.

Ráadásul nem csak a tacskó lehet fenyegetett, ha az elképzelés törvényi szintre emelkedik, az angol és francia bulldog, a boxer, a mopsz, az uszkár, a cocker spániel tenyésztése is betiltásra kerülhet.

Akár a nagyobb kutyafajták, például a németjuhász is veszélyeztetett lehet, a várhatóan rövidebb élettartama miatt. Természetesen az egészség és az életminőség a prioritás az állatok esetében is, ám a félreértelmezéseket el kell kerülni. A német mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor cáfolta, hogy egészséges kutyafajták tenyésztésének betiltását akarnák elérni.

A tacskónak 6 különböző fajtája létezik, mindegyik 3 bundatípussal, rövid, hosszú és drótszűrű változatban. Az eredetileg Németországban tenyésztett vadászkutya rövidebb lábai hasznosak voltak a kotorékozáshoz. Fizikai adottságinál fogva a tacskó hajlamos lehet porckorong elcsúszásra , de egészséges tartás mellett több mint 12 évig élhet.

Forrás: news.sky.com