in

Tilos a fecskefészkeket leverni!

Aki mégis megteszi, komolyabb pénzbírságra is számíthat.
A fecske védett madár nálunk már több, mint húsz éve. Eszmei értéke 50 ezer forint, de ennél jóval értékesebbek, hasznosabbak! Segítenek megszabadítani bennünket a rovaroktól! Az apró szárnyasok amúgy is fogyatkozó száma miatt szükségük van rá, hogy vigyázzunk rájuk és a fiókáikra!

Sok híradásban megjelent, hogy “áprilistól tilos leverni a fecskefészket!”. Nos, a valóságban egész évben tilos leverni a fecskefészket! Különleges esetekben a helyileg illetékes Kormányhivatal engedélyt adhat április elseje előtt a fészkek eltávolítására, felújítás vagy átépítés miatt. De! A munkálatok után is biztosítani kell a feltételeket a madarak fészkelése számára! Az ebben való akadályozásuk vagy riogatásuk szintén bírságot vonhat maga után!

Nagyon fontos, hogy óvjuk őket, ez a saját érdekünk is! A napjainkban egyre több helyen nálunk is megjelenő szubtrópusi betegségeket terjesztő szúnyogok ellen is ők védenek minket! Számos lehetőség van békében együtt élni a fecskékkel. Korábban már írtunk madárbarát megoldásokról, és arról is, hogy készíthetünk nekik fészket.

Aki látja, hogy mások a fecskék elleni intézkedéseket tesznek, bejelentheti a rendőrségen a 107-es telefonszámon, a helyileg illetékes Kormányhivataloknál vagy Nemzeti Parkoknál, de a Mályi Madármentő állomás 06306892727 telefonszámon is rendelkezésre áll.

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

A nyitókép csak illusztráció!

Közeledik a sünszépségverseny!

Polgármesterré választottak egy kecskét!