in

A komondor már a honfoglaló magyaroknak is dolgozott

A kutyák az idők kezdete óta velünk vannak.
A fajta rendkívüli genetikai változatosságot és változékonyságot mutat, így nehéz a származásukat nagyon pontosan meghatározni, de van több kutyafajta, ami az őseinkhez köthető. Őrizték, védték, a vadászatban segítették a magyarokat. A daliás vitézeknek olyan fontos szerepet játszottak az állataik az életükben, hogy végül paripájukkal és kutyájukkal temették el őket.

Az őrzőkutyák közül a komondor az egyik, amelyik végigkísért minket a történelmünk során.

Ő a “gubancos magyar juhászkutya”. Az ősmagyarok méneseinek és gulyáinak őrzője volt.

Erőteljes megjelenésével, rendíthetetlen bátorságával segítette a pásztorok munkáját. Jó hőszigetelő bundája miatt jól tűrte a hideg és meleg klímát egyaránt. A világ legintelligensebb kutyáinak egyike, szinte nem is kell idomítani, mert a vérében van az őrzés.

Ezen a videón remekül látszik a hozzáállása a betolakodókhoz:

Később a fajta majdnem kihalt, amikor a második világháború idején német és orosz katonák irtották a magyar lakhelyeket hősiesen védő kutyákat. A fajta újjáélesztését 9 egyeddel kezdték valamikor az 1940-es években. Azóta szerencsére számuk növekszik.

Amerikában is keresett kutya lett, ott nyájakat őriznek. Németországban ékszerüzleteket védenek. Világszerte elismert a mi kócos, termetes komondorunk.

View this post on Instagram

#komondor #throwback #2014

A post shared by Koorosh (@koorosh.mohimi) on

Forrás: Dr. Kiszely István

 

 

 

 

A világ legcukibb kertésze négylábú!

Segítség, kedvencem rágcsálja a tápkábelt! Miért?