Soha nem látott katasztrófa rendíti meg az embereket és az egész élővilágot.

A Görögországban is rekordnak számító 47 fok, az azt követő szárazság, és a forró szél gyúlékonnyá tette a növényzetet, ami elindította a tragédiát.

Még vizsgálják a tűz keletkezésének okát, de egyelőre fontosabb, hogy megfékezzék azt. Eddig 65 ezer hektár égett le, több ezer embert evakuáltak, de az ottani élővilágnak esélye sincs. Az átutazó gólyák is megsínylik a történteket, az Afrikába tartó madarak eltévedtek, megsérültek vagy már el is pusztultak.

Az egyik helyi vadvédelmi szervezet, az ANIMA az athéni elsősegélyközpontjában próbálja megmenteni a még menthető madarakat, akiket felépülésük után majd visszaengednek a vadonba, de még többre rúg azok száma, akiknek már csak a tetemeiket szedik össze. Soha ekkora gólyapusztulással még nem találkoztak, a korábbi években átlagosan 1700 hektárt emésztettek fel a lángok, ez most a sokszorosa.

Ez a sorscsapás is bizonyítéka a klímaválságnak, amit egyre több helyen, egyre többen éreznek a saját bőrükön is, de mégis leginkább az ártatlanok vesznek oda. A gólyák, ahogyan az élővilág többi része sem tett az ipari forradalomért, nem szennyezik a környezetüket, most mégis ők hevernek holtan a lakott területeken kívül és belül.

A nyitókép csak illusztráció!