Az éghajlatváltozás számos módon fenyegetheti kisállatainkat és bennünket is, azonban egy alkalmazással az aktuális veszélyeket gyorsan és egyszerűen feltérképezhetjük a tartózkodási helyünkön.

Enyhébb téli és őszi hónapok, általános hőmérséklet-emelkedés – kedvezőtlen környezeti körülmények, melyek nem csak az emberek, de a kisállatok viselkedésére és közérzetére is hatnak.

A Protect Our Future Too kezdeményezés ezért kifejlesztett egy alkalmazást, mely segít eligazodni a felelősségteljes kisállat-tulajdonosoknak a természet olykor láthatatlan veszélyei között. Akár otthon vagyunk, akár kisállatainkkal utazunk, számos probléma merülhet fel, melyek komoly fejtörést okozhatnak a gazdiknak: fóbiák, étvágytalanság vagy élősködők által terjesztett betegségek.

A Pet Meteo a kutyákkal és a macskákkal kapcsolatban egyedi igényekre szabott megoldást kínál az aktuális időjárási körülmények és az adott környezet ismerete alapján.

„Néhány évtizeddel korábban egyes betegségek (pl. leishmaniosis, Lyme-kór) kórokozóit, amelyeket vérszívó élősködök terjesztenek és az embert is fertőzhetik, még egzotikusnak tartottunk, mára viszont olyan helyeken is megjelentek, ahol nem voltak.” – állítja Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora, aki felhívja a figyelmet kisállataink védelmére, illetve a megelőzés fontosságára az év 12 hónapjában, melyhez az állatorvosok segítséget adnak.

Miután az éghajlatváltozás egész évben ható jelenség, így kutyáknál és macskáknál is komoly viselkedésbeli változásokat okozhat: például a vihartól való félelem vagy kognitív rendellenességek idősebb kutyák esetében. Az emelkedő hőmérséklet azonban nem csak kisállatainkra hat, hanem a bolhákra és a kullancsokra is, melyek az enyhébb téli időben is veszélyforrást jelentenek. A kullancsok az erdős területeket, az elburjánzott növényzetet és a magas füvet kedvelik, ahonnan könnyedén rákapaszkodhatnak kedvenceinkre. Ha erdővel, bozótossal is tarkított terepen sétáltatjuk kutyánkat, érdemes úgy alakítani az útvonalat, hogy elkerüljük a kullancstól erősen fertőzött területeket.

A Pet Meteo gyakorlati tippjei

Hidegebb időszakokban időnként biztonságosabb a lakásban maradni a kutyákkal, ilyenkor azonban a gazdiknak nem könnyű játékokkal szórakoztatni négylábú kedvenceiket, hogy a bent töltött idő is aktívan, mozgással teljen. Az egészség mellett a szakértő arra is figyelmeztet, hogy a leghidegebb hónapokban az élősködőket éppen az otthon melege tarthatja életben. A kint tartott kutyák esetében pedig fontos, hogy gazdájuk hidegebb időben extra takarót is biztosítson, illetve, ha nedves lenne a bundájuk, akkor megtörölgessék őket.

A hideg időjárás a macskák számára is számtalan veszélyt rejt, mint a lehűlésük vagy mancsuk fagyási sérülései. Az utakra szórt só irritációt is okozhat – emiatt fontos, hogy a gazdik alaposan megtöröljék a betérő macskájuk mancsait is. Hidegben a macskák gyakran az autók alatt keresnek menedéket, ezért indulás előtt mindenképpen nézzünk szét autónk körül. Ne feledjük, hogy a macskák kíváncsi természetűek, ezért mindig gondosan zárjuk el a fagyállókat négylábú kedvenceink elől, mivel ezek rendkívül mérgező összetevőket tartalmaznak, és csupán néhány korty elfogyasztása is végzetes lehet számukra.

A Pet Meteo alkalmazás három kategória – viselkedés, egészség és család – szerint listázza a hétköznapi tippeket, tartózkodási helyünk irányítószámának megadásával megmutatja a közelünkben uralkodó aktuális időjárási viszonyokat, és ezek alapján tanácsokat ad a kutya- és macskatartóknak.

Cikkünk a Protect Our Future Too hírlevele alapján készült.