A versenyeken viselt öltözék a dámanyerges vadászat virágkorának, az 1930-as éveknek szigorú, de elegáns divatját tükrözi.

A kosztüm egy lovaglózakóból és a különleges lovaglószoknyából áll. Ezt a szoknyát Mrs Hayes biztonsági szoknyája alapján fejlesztették ki. A szabást az idők során addig redukálták, hogy egy felesleges cm-nyi anyag sem maradt benne. Hátul a kötény egészen rövidre van szabva úgy, hogy a lovarnő háta épphogy fedve marad. A szoknya alja a földhöz képest párhuzamosan kell fusson és kb. egy kézszélességgel végződik a boka felett. Hogy a jobb láb lábujja sose nézzen ki a szoknya alól, a kötény bal oldalán rugalmas szalagocska van, melyet a jobb láb lábfejébe akasztanak.

flickr.com/photos/harwood-images

Ahhoz, hogy megakadályozzák a szoknya lebegését, azt megfelelően nehéz anyagból kell készíteni. A zakó szintén nehéz szövetből készül, szegélye nem érintheti a ló hátát, sőt a nyereg hátsó részét is szabadon kell hagynia.

flickr.com/photos/wilsonhui

Az öltözködési szabályok kissé különböznek aszerint, hogy a lovarnő cilindert vagy Bowler-kalapot visel.

Cilindert csak körzeti vagy annál nagyobb versenyeken szabad viselni de csakis délután. Cilinderhez csak egyszínű kosztümöt szabad viselni tompa színekben.

A juniorok – 16 év alatt – Bowlert vagy más lovaglókalapot viselnek, de sohasem cilindert.

flickr.com/photos/harwood-images

Felnőtt lovarnőknek kötelező a fátyol viselete, melynek egy sarka sem lebeghet. A felnőtt lovarnőknek kötelező hajukat kontyba fogni, akinek nincs hosszú haja, az műkontyot használ. Juniorok copfot is viselhetnek, de hajuknak minden esetben összetűzöttnek kell lennie.

flickr.com/photos/harwood-images

Minden esetben hosszú szárú csizmát hordanak, melyen enyhe sarkantyú használata megengedett.
A kesztyű viselete kötelező, színe általában világos barna.

A lovasbemutatókon, show-kon sokféle kosztümöt láthatunk, itt természetesen nincs szabály az öltözékre vonatkozóan.

Eper Barbara, damalovasegyesulet.hu