Rendszeres séták.

A hosszú életre nincs biztos recept, de sokan esküsznek az aktivitásra, mozgásra, mértéktartó étrendre, a közösségek megtartó erejére. Egy 108 évet megélt asszony, Ada Daniel viszont egészen mást nevezett meg, ha a titokról kérdezték.

Ada úgy vélte, hogy akkor élhetünk sokáig, ha nem gyereket vállalunk, hanem kutyákat (most biztosan sok kisgyerekes szülő azt mondja, hogy lehet benne valami…). A matróna, aki az Egyesült Királyság egyik ápoló otthonában élt, jól ismert volt az intézményben. A gondozók szerint a hölgy kétségkívül egy karaktert jelentett, aki határozott véleménnyel rendelkezett.

Gyerekek helyett Ada és néhai férje mindig is a kutyák társaságát élvezték. Ripley-ben éltek és mindig agarak őket körbe. A Street Lane-ben laktak, így minden egyes kutyájukat Street Lane-nek nevezték.

A kutyusok ahhoz is hozzásegítették a párt, hogy aktív és egészséges életet éljenek.

Ada egészen 97 éves koráig naponta sétált az ebekkel, és csak 103 évesen érezte úgy, hogy egy otthonba költözne. Kétségtelen, hogy az állatokkal törődni kell, minden nap mozogni szükséges velük, ami formában tart és a mentális állapotnak is jót tesz, hogy van egy társunk, akiért felelősséggel tartozunk, aki várja a simogatást, aki megnevettet.

Daniel minden évben várta a születésnapját június 1-én. A 105. születésnapja előtt az idősek otthonának személyzete arra kérte az embereket, hogy küldjenek Adának képeslapot. Akkora sikere volt a felhívásnak, hogy aztán éves tradícióvá vált. 2023-ban Daniel 300 lapot kapott és maga Károly, valamint neje Kamilla is gratulált neki.

Daniel végül 2023 októberében hunyt el, boldog, hosszú életet követően. Humorérzéke és különleges személyisége miatt üde színfoltot jelentett az otthon életében.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.