Az isteni áldás patákon érkezik.

Míg nálunk a szarvasmarhákat elsősorban a tejükért és húsukért tartják, addig Indiában egészen más szerepben tűnnek fel ezek az állatok. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepét, a Diwali fesztivált különféle rituálék és tradíciók kísérik India-szerte. A fények ünnepe október-novemberre esik, ilyenkor este lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Laksmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője, megtalálja az utat a házhoz. Laksmi a fények ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat.

A szokások közül talán egyik sem olyan bizarr, mint a Madhya Pradesh állam egyik falujában zajló ceremónia: a bátor (vagy inkább vakmerő) férfiak itt ugyanis a földre fekszenek és hagyják, hogy a tehenek tapossanak rajtuk végig, abban a reményben, hogy így minden kívánságuk teljesül.

A hagyomány szerint ugyanis a tehenekben 330 millió isten és istennő lakik, és azzal, hogy megengedik a taposást, megkapják az istenségek áldását is.

Bhidavad lakói szerint a híveknek 5 napig kell böjtölniük, majd egy éjszakát a helyi templomban kell tölteniük a Diwali előtt. Az ezt követő reggelen a teheneknek hódolnak, majd hagyják, hogy megtapossák őket az állatok. Az állatokat szabadon engedik, hogy a híveken mászkáljanak, a falubeliek pedig imádkoznak és himnuszokat énekelnek. A szarvasmarhák menete után a hívek felkelnek és a dobok ütemére táncolni kezdenek.

Állítólag ezeken az eseményeken senki sem sérül meg, de még egy karcolás sem esik a földön fekvőkön.

Sőt a helyiek állítják, hogy a falubeliek kívánságai is teljesülnek. A tehén taposás népszerű tradíció Bhidavad-ban, a környező falvakból is sokan jönnek, hogy lássák a fura ceremóniát.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.