in

A nőstény macska ivartalanításakor erre számíthatunk

A nem kívánt szaporulatok megakadályozásának legbiztosabb módja az ivartalanítás.
A kijárós nőstény macskáknál ez különösen fontos! Ezzel elejét vehetjük az évenként többszöri alomnak, ezzel megmentve nagyon sok gazdátlan, kóbor kismacskát. Ha meg sem születnek, nem lesznek szenvedésre ítélve.

Tulajdonképpen mit is takar a nőstény ivartalanítása?

Orvosi nevén ovariohysterectomia (OVH), ami a petefészek, a petevezeték és a méh eltávolítását foglalja magában. Ezt el lehet végezni már 6-8 hetes korban, ezt nevezik korai ivartalanításnak. A legideálisabb 4-6 hónapos korban az első tüzelés előtt, de később is lehetséges.

Sokan élnek abban hitben, hogy csak az első ellést követően szabad, ez azonban nem igaz. Nem vágynak a cicák az anyaságra, nem muszáj megtapasztalniuk, nem nézegetnek kölyökcica magazinokat, nem morzsolnak el könnycseppet más kiscicák láttán. A szaporodás egy ösztöncselekvés náluk, ami csak tüzeléskor indul be, ráadásul az aktus maga a nőstények számára nem éppen élvezetes. Nem valószínű, hogy bánnák, ha kimaradnak mindebből, ráadásul a kandúrok zaklatása is mérséklődik, megszűnik ezáltal.

A műtét maga

A steril környezetben végzett operáció alatt az állat altatásban van. A hasfalon ejtett kis bemetszésen keresztül távolítják el a méhet és a petefészket a vezetékekkel együtt. Ezt követi a véredények szorítása, majd a seb bezárása. A műtétet követően fél-egy órával a cica magához is tér, még, ha kissé kótyagosan is. Orvosa válogatja, hogy azonnal hazaengedi és a gazdára bízza a megfigyelést, vagy pár órát bent tartja. Ilyenkor a szokatlan reakciót és az esetleges vérzést vagy más szövődményeket kell figyelni, ami nagyon ritka esetben fordul elő.

Némi támogatással akár már pár ezer forintért is elvégzik bizonyos helyeken, míg egy elit rendelőben akár 30 ezer forint feletti összeget is elkérhetnek a beavatkozásért. Átlagosan azonban a műtét ára nagyságrendileg 15 000-25 000 forint között mozog.

Ha minden rendben ment

A macskának pár napig lehetnek fájdalmai és a varrataira is vigyázni kell. Sok cicus próbál megszabadulni a fájdalma forrásaként megjelenő zsinórtól, amivel ronthat is a helyzeten. Ezt vagy kis ruhával vagy védőgallérral lehet megakadályozni. Ha nem piszkálja, akkor az orvos javaslata szerinti időben vissza kell vinni egy varratszedésre és kész is. Akkorra már a fájdalom a múlté, a szőre elkezd visszanőni és egy életre megoldottuk a problémát.

Jákópapagájok vittek kocsmahangulatot a vadaspark életébe

Hód költözött Budapest szívébe