Agyafúrt madár.

Nemrég ismét bizonyítást nyert, hogy a madarak milyen eszesek, amikor egy árus próbált eladni egy lopott nyugat-afrikai szürke papagájt Marseille egyik kikötőjében. Mivel a faj védett, nem hozható kereskedelmi forgalomba. Amikor a rendőrök felfigyeltek a beszédes madárra, amely semmiféle személyazonosítóval nem rendelkezett, a papagáj a ’Jako, Jako, Jako’ nevet kezdte ismételgetni, ami hagyományos papagájnévnek számít Franciaországban.

Az egyik rendőr emlékezett, hogy volt egy kollégája, aki elvesztette az ugyanilyen nevű papagáját 2020-ban és akkor azt mondta a társainak, hogy a madár mondani fogja a nevét, ha megtalálják.

Így végül a papagáj 3 év elteltével rátalált a gazdájára, miután megbizonyosodtak róla, hogy tényleg a kérdéses madárról van szó. A papagáj, amint meglátta a gazdáját, hangosan kiabálni kezdte a nevét. A nyugat-afrikai szürke papagáj értéke elég magas, kb. 2000 dollár, gyakran ellopják, hogy illegálisan adjanak túl rajta.

Jako esete nem egyedi.

2014-ben egy Nigel nevű, brit akcentussal rendelkező papagájra úgy találtak rá Los Angelesben, hogy kizárólag spanyolul beszélt, 4 évvel az eltűnése után. Mivel a madár rendelkezett mikrochippel, sikerült visszajuttatni a gazdához.

Forrás: nypost.com

A kiemelt kép illusztráció.