A vakvezető tanulók sokat pihennek, amire szükségük van, mert fizikailag és a fejben egyaránt elfáradnak. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola beszámolója következik.

Mintegy fél éven át kiképzőik otthonában élnek, ahol puha fekhelyük és barátaik várják őket. Április végén van a vakvezető kutyák világnapja, ennek alkalmából mutatjuk be, hogyan gondoskodunk tanulóink jóllétéről.

Fekhely és box – lehet választani

Van, amikor a kutya a fekhelyén szeret pihenni, mások a kutyaboxban érzi jobban magát. A boxok ajtaja nyitva van, akkor mennek ki-be, amikor nekik tetszik. Úgy is meg lehet oldani, hogy a kiképző egy pokrócot tesz rá, letakarja, mert a kutyák nagyon szeretnek vackolni, nyugodtan pihenni, ami egy fekhelyen nem mindig olyan zavartalan, mert onnan fél szemmel nyomon követhetik a történéseket.

Szeretem a boxot, mert megtanítja a kutyákat pihenni, és a kocsiban utazás tanulását is segíti. Erre szükség is lesz, mert a vakvezető kutyák hosszú időn át pihenhetnek a gazdájuk munkahelyén. Összekapcsolja a kutya, hogy ez az alvás és pihenés helye és ideje. A gazdik közül sokan szeretnek sportolni, és ahova rendszeresen járnak, ott kialakítanak egy fekhelyet a kutyáknak arra a 2 órányi pihenésre” – mondta Látrányi Orsolya a Baráthegyi Iskola kiképzője.

Farkas Darinka 20 éve vakvezetőkutya-kiképző, nyolcvan kutyát képzett ki látássérült gazdáknak, és az összes saját kutyája, macskája végigkísérte közös útjukon.

Darinka Budafokon lakik egy társasházban. A saját és képzésben lévő kutyáinak fekhelyei egymás mellett vannak. „Közösségben érzik jól magukat, szeretnek így pihenni, amiatt pedig hasznos, hogy ha olyan látássérült gazdához kerülnek, aki kutyát, macskát tart, nem lesz számukra szokatlan együtt élni vele. A két kutyám és a macskám megszokták, hogy jönnek-mennek a labradorok. Nagyon szeretnek velük játszani, a cica kifejezetten kedveli a labikat, melléjük bújik naponta többször” – mondta kiképzőnk, Darinka.

Közös pihenés a kiképzővel

Amíg a kutyák pihennek, Darinkának jut ideje arra, hogy kikapcsoljon. Elámulunk, amikor a szemünk láttára 36 mp alatt kirakja a Rubik-kockát, amivel versenyekre járhatna, de neki más célja van ezzel:

A Rubik-kockát nagyon szeretem, képességfejlesztő, „itt és most”-ban tartja az embert, sikerélményt ad. Engem megnyugtat és inspirál. Egy éve kezdetem a gyakorlást, segít abban, hogy gyorsabban átlássam a logikai összefüggéseket, aminek a munkámban is hasznát veszem. Azt tapasztalom, hogy gyorsabban átlátom és megoldom a problémákat, ami a kiképzésben és a látássérült gazdikkal kapcsolatban egyaránt hasznos.”

Forrás: barathegyisegitokutya.hu