Éjszakai vadász.

A vadmacskákra gondolva általában egy puma vagy leopárd képe ugrik be elsőként, pedig léteznek jóval kisebb testű fajok is. Sőt, akad olyan macskaféle, amely nem is nagyobb, mint egy házi macska.

A világ egyik legkisebb vadmacskája, a rozsdafoltos macska csupán 1-1,5 kg-ot nyom és legfeljebb 50 cm hosszú. Ez pedig kisebb, mint egy felnőtt házimacska mérete!

Noha ezek a pici cicusok úgy néznek ki, mint a közönséges, kertekben és utcákon kóborló társaik – sőt még hasonlítanak is a bengáli macskákra a mintázatukban – a testük karcsúbb és kisebb, mint a házi változatoké. A bundájuk barnásszürke, rozsdás csíkokkal, amelyek a fejüktől egészen a tappancsukig futnak.

The Rusty Spotted Cat is the smallest wildcat, only 3.5lbs, this one is an adult.
by u/Marineguilt in interestingasfuck

A rozsdafoltos macskák Dél-Ázsiában őshonosak, így India, Sri Lanka, Nepál területén. Élőhelyük változatos, egyaránt megtaláljuk őket a száraz és a nedves erdőkben, a bambuszerdőkben, a füves pusztákon, a sziklás dombokon. Rágcsálókkal és kisebb madarakkal táplálkoznak, a fára is felmásznak, hogy onnan kémleljék a zsákmányt.

Rusty spotted cat 1

A faj nem veszélyeztetett, de sebezhető, ennek oka, hogy az élőhelyét folyamatosan veszti, mivel az ember egyre több területet foglal el Indiában és Sri Lankán is. A rozsdafoltos macskát helyenként bundájáért, sőt húsáért is vadásszák. Az ijedős macskaféle éjszakai állat, csak ritkán kerül a szem elé.

Forrás: mymodernmet.com