Akinek van állata, van szőre is. Sok. Sokszor sokkal több, mint szeretné.

Persze nem a gazdik vagy háziállatuk szőrtelenítéséről lesz szó, hanem a lakáséról. Ahány ház, annyi szokás, ki mennyire engedi szabadon kedvencét otthonában. Van, akinek csak az előtérben lehet, más az ágyát is megosztja kutyájával, macskájával, de mindenki közös nevezője: a harc a tisztaságért, a makacsul mindenütt jelenlévő állatszőr eltüntetéséért.

A porszívót mindenki ismeri, használja, de van, hogy ez a gépezet nem bír el például, a szőnyegbe tapadt szőrrel. Persze vannak olyan csodakészülékek már, amik szinte a választófalat is gond nélkül beszippantanák olyan erősek, és majdnem kávét főzni is tudnak, csak egy idősebb autó árát kell beleinvesztálni a beszerzésükbe. De nem vagyok porszívóügynök, ezért egyszerű házi praktikákat hoztam:

Gumipapucs

Persze ne a kedvenc papucsunkat áldozzuk fel erre a célra, de nagyon egyszerűen kitakaríthatjuk vele a szőnyegbe tapadt szőröket, hajszálakat. Nem mondom, hogy nem fárasztó, de mások ezért a mozdulatsorért edzőterembe járnak. Szóval fogjuk fel kondizásnak és az eredmény ragyogó:

 

Ablaklehúzó

Nem csak ablakmosásnál vesszük hasznát, hanem mondjuk a kanapéról is remekül lehúzhatjuk a szőrt vele. Azért számoljunk a gumi kopásával, ezért nem árt, ha kettőt tartunk otthon. Külön az ablakra, külön a szőrözésre.

Fotó:boredpanda.com
Ezek inkább nagyobb, egyenesebb felületekre alkalmasak. A kanapé karfája, vagy más hajlat, sarok letisztításához a gumikesztyű vagy nedves rongy/szivacskendő lehet a segítségünkre. Ugyanazon az elven működik, mint az előző két megoldás: szépen össze lehet vele húzni egy helyre a szőrt, ahonnan könnyebb eltávolítani.

Gumiseprű vagy gumipartvis

Egyszerű, de sokak szerint zseniális találmány, az állatszőr elleni harc egyik kiemelkedő fegyvere. Használata egyszerű, a rugalmas sörték könnyedén összegyűjtik a szőnyegekre rakódott szőrszálakat.

Fotó: maribella.hu/uzlet/adalekok/sepru-gumikefe

A lakás textiljeinek megválogatásával is könnyebbé tehetjük az életünket. Vannak olyan anyagok, amik egyenesen magunkba szippantják a szőrt és aztán nem akarják elereszteni, míg másokról könnyebben lejön. A legtöbb vízlepergetős anyag, vagy kevert szálas dekortextil a kanapéra terítve nem csak a takarítást könnyíti meg, de hangulatosabbá is tehetjük vele otthonunkat.

A polcokról, szekrényekről, egyéb sima felületekről szépen összeszedi a szőrt, port és pókhálót ez a ‘kukacos’ portörlő, amit már egyre több helyen lehet kapni elérhető árakon:

Akinek van még hasznos praktikája a témában, az bátran írja meg nekünk!