Ne vesszen kárba a zöld.

Hazánkban is több helyen lehetett a médiában olyan felhívást olvasni, hogy kecskefarmok, állatokat tartó tanyák szívesen fogadják a kidobásra ítélt fenyőfákat az ünnepek után. A kecskék, juhok, sőt a tyúkok is szívesen fogyasztják télen a vitaminban gazdag, zöld, lédús tűleveleket, legeltetéskor is keresik ezeket a növényeket, amelyeket képesek megemészteni is.

Az örökzöldek a hóborította kertekben, legelőkön is friss zöldet jelentenek, a tápérték mellett vitaminokat és antioxidánsokat is jelentenek. A szarvasmarhák ugyanakkor csak nehezen tudják a tűleveleket feldolgozni.

Az állatorvosok szerint nagy mennyiségben nem ajánlatos a tűlevelek legelése a háziállatok számára, mert ebben a volumenben mérgező anyagokat, így terpént, alkaloidokat, tanninokat is tartalmaznak és egyes fajok az illóolajokra is érzékenyek. Lovaknál akár központi idegrendszeri tüneteket, légzési nehézségeket, vetélést is okozhat a túl sok tűlevelű. A kecskék esetében a fenyőt hatékony féreghajtóként tartják számon, de nagy mennyiségben esetükben is okozhat vetélést.

A legjobb, ha csak kis mennyiségben kínáljuk az érzékeny állatoknál a fenyőágakat. Ügyelni kell arra, hogy kezeletlen fa legyen és ne maradjanak rajta díszek, gyertyamaradványok, szaloncukrok sem.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu