A madáreleség vásárlása nem az egyetlen módja, hogy csicsergő kis barátaink kedvében járjunk!

Persze mindig örülnek az etető és itató kihelyezésének is, de növényekkel még fokozhatjuk a kertünk madárbarát mivoltát. Lássuk, miket ültessünk!

Madárbirs

A rózsafélék családjába tartozó madárbirs 70-80 centiméter magasra nő és 1,5-2 méter szélességben terül el. Apró levelei egész évben szépek, de ősszel karmazsinvörösre váltanak; vörös bogyós termését a madarak imádják.

Húsos som

Ez a cserje régen szinte minden kertben megtalálható volt, ma már ritkán találkozhatunk vele. Érdemes ezen változtatni, mert lombosodás előtt meseszép sárga virágaival kápráztat el,  gyümölcsei pedig finomak. Árnyékban nem terem, de naposabb kertekben a madarakkal együtt örülhetünk neki.

Kökény

A szilvával rokonságban álló, kékesfekete csonthéjast termesztő cserje lassan nő, de sokáig él. A termését, ami szeptemberben érik, csak akkor érdemes begyűjteni, ha már megcsípte a dér, de, ha nem nyúlunk hozzá, a madarakat boldoggá tehetjük vele.

Galagonya

A rózsafélék családjába tartozó tövises cserje (vagy fa) a 8-10 méteres magasságot is elérheti. Májusban fehér virágait csodálhatjuk, ősszel piros bogyókat növeszt, amit a madarak nagyon szeretnek.

Fehér eperfa

A többméteresre is megnövő eperfát szederfa néven is szokták emlegetni. Termése valóban úgy néz ki, mint a szeder, csak ez a fajtája fehér. Ennek ellenére ez az igazi eper, szemben a szamócával, amit szintén nevezünk így a hétköznapokban. Folytonérő, a szárnyasok igencsak kedvelik.

Forrás: Wikipedia