Madárbarát házak.

Egészen elképesztő, hogy az emberi tevékenységeknek milyen hatása lehet az állatok életére. Az épületek felújítása, átépítése például nagy gondot okoz a madarak életében, az Egyesült Királyságban arról számoltak be, hogy a sarlósfecskék 58%-a eltűnt az elmúlt évtizedekben. Az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében tett erőfeszítések oda vezettek, hogy a madarak által fészkelőhelyként használt, a házfalakon lévő kis lyukakat betömködték és megszüntették.

Most viszont felismerve a problémát, az építőipar egy remek megoldással állt elő: olyan fecsketéglákat készítenek, amelyeknek a közepén egy lyuk található, ami alkalmas ezen fecskék számára fészkelőhelyként. Egy falba elegendő mindössze 3-4 ilyen téglát helyezni és máris fecskebarát épületet kapunk. Eddig már 30 ezer ilyen tégla került forgalomba.

A különleges téglák a Királyi Madárvédelmi Társaság ötletbörzéjének eredményeként születtek meg. Nagy előnyük, hogy a kevés zöldfelülettel rendelkező városokban ugyanolyan jól működnek, mint falusi környezetben. A sarlósfecskék nagy távolságokat megtéve szerzik be az eledelüket, mindössze egy fészkelőhelyre van szükségük, hogy életteret találjanak maguknak.

A sarlósfecskék elképesztő állatok, évente 10 hónapot töltenek a levegőben. Mindent a szelek szárnyán csinálnak: úgy isznak, hogy a folyók, tavak fölé repülnek nyitott szájjal, repülő rovarokkal táplálkoznak és úgy alszanak, hogy az egyik szemüket becsukva ’lekapcsolják’ az agyuk felét. Vándormadarak, egész Afrikáig repülnek, majd visszatérnek fészkelni Európába.

Az Egyesült Királyságban már egy petíció is született annak érdekében, fecsketéglák használata kötelező legyen az újépítésű házak esetében.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org