Spanyolország egyik legismertebb fesztiválján a lovaké a főszerep.

A Madridtól alig 100 kilométerre fekvő, mindössze 600 lelket számláló San Bartolomé de Pinares ad otthont a látványos rendezvénynek. A helyi és nemzetközi állatvédő szervezetek már sokszor pellengérre állították az ünnepélyt, de a helyiek ragaszkodnak a XVIII. század óta minden év januárjában megtartott hagyományhoz.

Az ünnep reggelén gondosan felkészítik a lovakat az esti mulatságra, odafigyelnek arra, hogy még a sörényüket vagy farkukat se érhesse a tűz. Este 7-kor aztán mindenki a templom elé gyűlik, ahol megáldják a jószágokat. Egy kis pihenő követi a misét, majd az este 9-kor megszólaló harangszó jelzi a Las Luminarias kezdetét.

Ekkor a kis faluban meggyújtják a főtéren és az utcákon elhelyezett máglyákat és mindenki elnémul. Amikor felcsapnak a lángok és mindent beterít a füst, a megáldott lovak a lovasaikkal végigvágtatnak és átugratnak a tüzeken.

A legenda szerint négy évszázaddal ezelőtt pestis pusztította el San Bartolomé lovait, a falu lakói azóta Remete Szent Antalt, a háziállatok védőszentjét és a tűz, illetve füst erejét hívják segítségül, hogy megvédje a betegségektől az állatokat. Az egész ceremónia során jelképesen megtisztulnak a lovak, a helyiek ezzel előzik meg a bajt.

Éjfél körül, amikorra a tűz leég, a lovak már pihennek, az emberek pedig nyársat húznak és a parazsakon kezdenek sütögetni. A bárok megtelnek, a finom falatokat környékbeli borokkal öblítik le. Lehet, hogy ezzel próbálják az emberektől távol tartani a betegségeket.

Az ott élők szerint nincs ok aggodalomra, mert soha egyetlen lónak, vagy embernek sem esett bántódása a fesztiválok során.

Forrás: El País