in

A kölyökkutyák rettegett betegsége: a szopornyica!

A szopornyica az a szó, aminek a hallatán a legtöbb gazdinak görcsbe ugrik a gyomra.
Ez a főleg kölykökre veszélyes vírusos betegség, lázzal, felső légutak hurutosodásával, az emésztőrendszer nyálkahártyáinak gyulladásával, ritkán bőrgyulladással jár.

A betegség 3-7 napig lappang, majd elsőként a kétfázisú lázgörbével mutatja magát. Ez annyit tesz, hogy először pár órán át tart a magas láz, majd elmúlik és 1-2 nap múlva újra jelentkezik, akkor már étvágytalansággal együtt. Eközben kialakulnak a felső légúti problémák is, a hurutos gyulladás és a szemeken kötőhártyagyulladás. Ekkor a kutya szemeiből is orrából elkezd váladék távozni. Mandula és torokgyulladás is társulhat mellé, az emésztőrendszer nyálkahártyáinak gyulladása pedig hasmenéssel és hányással gyötörheti a kutyust. Ritkább esetben bőrproblémák is jelentkezhetnek, amik leginkább a has alján, a combok belső felületén, külső hallójárat bőrén piros foltok, lencsényi hólyagok képződnek, amik váladékoznak, majd beszáradnak. A központi idegrendszert is megbetegítheti, ami tompultságban, izomgörcsökben, mozgászavarokban, súlyosabb esetben bénulásokban jelentkezik.

A legkörültekintőbb gyógykezelések ellenére a kutyusok egyharmada elpusztul ebben a betegségben, és amelyik átvészeli a kórt, sokszor szenved a betegség szövődményeitől, ezért a legfontosabb a megelőzés! A kölyökkori vakcina elejét veheti a betegségnek!

A kutyusok felnőtt korban is elkaphatják, sőt azok, akik átvészelték is újrafertőződhetnek. A vírus a fertőzött orrváladékkal, vizelettel, bélsárral, vízzel, takarmánnyal és egyéb eszközökkel terjed, ezért az oltás lehet a legjobb, amit érte tehetünk.

Forrás: ÁllatDoki

A hüllők közt szuperhős a gekkó, akiről kiderült, hogy tud vízen járni!

Íme a gyengéd gladiátor, a német bokszer