Néha elektronikai cikkeink látják kárát kedvenceink dorbézolásának.

Nemrégiben a Square Trade nevezetű cég (ami az elektronikai cikkek védelmével foglalkozik) készített egy kimutatást arról, hogy számosítva mekkora kárt okoznak a háziállatok a műszaki cikkeinkben.

http://gph.is/21SlMpp

A rongálási lista első helyén okostelefonjaink vannak 59%-al.  Ezt követi a tabletek és laptopok csoportja 27%-al,  majd a játékkonzolok 25%-al, végül a tv-k 18%-al.  Legtöbb esetben nem is a készülék maga sérül, hanem a hozzátartozó tápkábel, töltő.

A legmegdöbbentőbb adat, hogy legtöbbször nem is kicsi kölykök csinálják, hanem középkorú kedvencek, akik 61%-a ráadásul hímnemű.

http://gph.is/JFaTDh

Ennyit a statisztikákról. A kérdés inkább az, miért csinálják?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint hinnénk: az unalom. Esetleg egy kis féltékenység. Ha a kutyánk vagy macskánk nem tud mit kezdeni magával elképzelhető, hogy megkezd valami számunka értékeset, hogy felhívja magára a figyelmet. Kézenfekvőnek tűnik tehát számára valami olyan, amivel gyakran foglalkozunk. Például a telefonunk és tartozékai. Ezzel viszont nem csak anyagi kárt okozhat, hanem az áramütés veszélye is fenyegeti, amennyiben egy bedugott tápkábel a célpontja.

Mit tehetünk ellene?

Először is próbáljuk számára hozzáférhetetlen helyre tenni műszaki cikkeinket és tartozékaikat. Ha elmegyünk otthonról, nem árt kihúzni a telefontöltőt és fiókba rakni.

Aztán gondoskodjunk számára saját játékról, hogy ha unatkozna, legyen mihez nyúlnia. Persze nem biztos, hogy a plüssmaci érdekesebb lesz a zsinóroknál, de egy próbát megér.

Ha elegendő mozgást biztosítunk számára, kellően elfáradva valószínű inkább pihenéssel fogja tölteni a magányos idejét garázdálkodás helyett.

Persze nem elhanyagolható a nevelés sem, mert ha túlzottan elkényeztetjük a háziállatunkat, könnyen a fejünkre nő.

http://gph.is/1dndGA1

Forrás: cuteness