Továbbra is megosztja a közvéleményt a kutyusok öltöztetése.

Sokan legyintenek és úri hóbortnak tartják, mondván a kutyának van szőre és az elegendő számára. De biztos, hogy általánosíthatunk és minden esetben így van?

A kutya fajtájától, méretétől, életkorától, körülményeitől, olykor a múltjától és az időjárástól függ, hogy szükséges-e felöltöztetni. Erre jó választ igazából csak ő tudna adni, de mivel nem tud, ezért nekünk kell figyelni rá.

A kistestű kutyák, a rövidszőrűek, a korosabbak, akiknek már a hőháztartása nem az igazi, a szobakutyák vagy azok, akiket valamilyen okból meg kellett nyíni, könnyen válnak fázósabbá a hideg időben. Ilyenkor nem csak dideregve fáznak, hanem könnyedén fel is fáznak, amit megelőzhetünk a kutyapulcsikkal. Persze itt most nem a bohókás jelmezekre gondolunk, hanem a bélelt, kötött, pamut, akril vagy polár anyagból készült, kimondottan nekik varrt ruhadarabokról.

A fázós kutyák általában hálásak is egy ilyen kis kabátért. Míg az első alkalommal megszeppenve csodálkoznak az öltözésre, később megérezve a melegét már sokszor maguk kérik. Ezek a darabok nem csak melegítik őket, sok olyan varrott ruha is van, ami megfelelő pontokon körbeölelve megnyugtatja őt.

Persze nem minden eb rajong a viseletért, még akkor se, ha reszket, de ez általában annak köszönhető, hogy a ruha túl szoros, korlátozza a mozgásban, zavarja a kapucni, valamilyen okból kényelmetlen számára, vagy rossz emlékei vannak a felöltözéssel kapcsolatban. Ha mindezek ellenére szükségesnek látjuk ráadni, mert látványosan remeg a hidegtől és próbálja minél kisebbre összehúzni magát, némi türelemmel és kitartással a fokozatosság elvén megbarátkoztathatjuk vele. Először is válasszuk ki a megfelelő méretű pulcsit, majd első lépésként csak takarjuk be vele. Amikor már így megszokta, apránként, kellemes élménnyé téve számára, próbáljuk felöltöztetni. Jobb esetben hamar rájön, hogy ez neki segít.