Termetes, elegáns megjelenésű, leginkább munkakutya.

A fajta Karl Friedrich Louis Dobermann kitartó fajtakeresztezésének köszönhető. A cél egy éber, bátor, erőteljes, de mégis nemes kutya kitenyésztése volt, ami remekül sikerült is. Szikár testalkata, félelmet nem ismerő természete remek őrző-védő kutyává tette. Napjainkban is hűséges testőrök kerülnek ki közülük, de a területőrzés vagy rendőrök munkájának segítése sem áll távol tőlük.

Mindezek ellenére indokolatlanul tartják agresszív ebnek, hiszen könnyedén tudnak alkalmazkodni a családi körülményekhez is, a pocakvakarászásért épp úgy odavannak, mint bármelyik másik kedvenc.

A 63-72 centiméteres marmagassághoz 32-45 kilogramm társul. Ezekkel a méretekkel egy termetesebb kankutya könnyedén feléri állva a hűtő tetejét. Az izmos test azonban szolgálatkész lelket rejt, következetes neveléssel és kellő szocializációval igazán hű társ válik belőle. Igényli a feladatokat, az elfoglaltságot, így a sportokban is jól teljesít.

Korábban a fajtatiszta állatokat kupírozták (megvágták a füleit és farkát), de ezt nálunk a 2012-es állatvédelmi törvény értelmében betiltották. A fajtagondozó Németország is módosította a sztenderdet, már ott is tilos a füleket és a farkat vágni. Az idősebb kutyák még viselik a korábbi elvárt külsőt, de az újabb generációk már megússzák a szenvedést.

Következetes nevelést kíván és tapasztalt gazdát, de megéri a beleinvesztált energiát és gondoskodást. Rá mindig lehet számítani!

Forrás: wikipedia