Érdekes kivétel az emlősök között.

A legtöbb állat képes relatív könnyedén kiüríteni a gyomortartalmát. A kérődzőknél mindennapos, hogy a lenyelt táplálékot még egyszer visszaöklendezik, bizonyos ragadozók alkalmanként teszik meg, ha nagyobb falatokat nyeltek le,így juttatják vissza a kicsinyeiknek. Más állatok csak betegség vagy más probléma esetén hánynak. A lovak viszont akkor sem tudnak, ha emésztőrendszeri problémájuk van, főként ezért lehet akár végzetes is számukra például a kólika.

Ennek oka, hogy a nyelőcsövük és a gyomruk közötti záróizom olyan szorosan zár, hogy szinte lehetetlenné teszi a megrágott és lenyelt táplálék visszakerülését. A nyelőcső csatlakozási szöge miatt ráadásul a gyomor minél jobban tele van, a záróizom annál jobban megfeszül. Szóval minél több okuk lenne hányni, annál kevésbé sikerül. Ha mégis, ott már nagy a baj.

Állatorvosok meséltek már példát az ellenkezőjére, amikor láttak lovat hányni, ami aztán még évekig boldogan élt. Ezeknek a kivételes eseteknek az lehet a magyarázata, hogy vagy nem ért le teljesen a gyomorba a táplálék, ami aztán vissza tudott jönni, vagy valami oknál fogná mégis engedett az a bizonyos záróizom.

A természet úgy intézte, hogy a lovak szinte egész nap legelésszenek, és a mozgásuk miatt se forduljon fel a gyomruk. Lényegében jól sikerült.

Forrás: Equus