Kitűnő minőségű hús.

A magyar szürke szarvasmarha vagy szürkemarha Magyarországon őshonos, nagy valószínűséggel a honfoglaló őseinkkel együtt érkezett a Kárpát-medencébe, jelenléte a középkortól bizonyított hazánkban.

A hazánkban védett haszonállat szilaj, többféle típusa létezik, például a „kis testű”, „durva igás”, „finom tejelő”.

Az állatok szürke színe a kortól függően változik. A borjak születéskor „pirók” színűek, majd világosodnak, 4-6 hónaposan már szürkék. A kifejlett állat színe is igen változatos, az ezüstszürkétől a sötét daruszínig terjedő színárnyalatokban egyaránt előfordul. A szőrzet színe évszakonként is változhat. Ennek oka, hogy a fedőszőr nyáron rövid, vastag és egyenes, télen pedig tömött és hosszú.

A szürkemarha jellemzője az egyenes profilvonalú fej széles homlokkal és fejtetővel, kissé kiálló szemboltokkal. Nyaka hosszú, keskeny és izomszegény.

A 15-18. században húsa miatt nagyon keresett volt, exportcikként is kiemelkedő jelentőséggel bírt.

Húsának beltartalmi értékei kiválóak, minden más marhahústól eltérő ízvilágúak és minőségűek. A szürkemarha húsa enyhén savanykás, magas szárazanyagtartalmú, finom rostú, igen ízletes, az évszázados ridegtartás során kialakult ellenállóképességéből következően. A hús legszembetűnőbb tulajdonsága sötét-élénkvörös színe, amely nagy pigmenttartalmának köszönhető.

A folyószabályozások előtt legeltetésükre az ártéri legelőt és a szárazlegelőt egyaránt használták. A modern szürkemarha-tartásnak ma is legfontosabb eleme a legeltetés, amely általában az első hóig tart, eközben a marhák nem kapnak sem abrakot, sem más kiegészítést. A magyar szürke szarvasmarha-borjak születésük után már legelőn szopják anyjuk tejét, egész életüket is a szabad levegőn töltik. Az itatást még ma is a gémeskutakból oldják meg szivattyúval, folyóvizet elővigyázatosságból nem itatnak az állatokkal.

Télen szénát, takarmányszalmát, kukoricaszárat kapnak. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket.

A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható. A védjegy kizárólag ilyen húsokra kerülhet.

A magyar szürke szarvasmarha 2015 óta hungarikum.

Forrás: portal.nebih.gov.hu